Jak zachować długowieczność? Według pewnej Amerykanki sekretem jest… czosnek
Virginia Tashjian ma 89 lat i nadal jest w świetnej formie. Jak sama przyznaje, jej sekretem jest dieta. Nie zachęca jednak do ograniczenia tłuszczów , czy przetworzonej żywności. Jej zdaniem, by żyć długo, wystarczy jeść dużo czosnku.
1. Recepta na długowieczność
Są takie dodatki do żywności, które wielu z nas nakłada na większość potraw. I tak są amatorzy ketchupu, którzy wszystkie wytrawne potrawy oblewają tym sosem. Bywają i miłośnicy topionego sera, którzy nie wyobrażają sobie bez niego obiadu. 89-letnia Virginia z Pensylwanii twierdzi, że dodaje sproszkowanego czosnku do wszystkich swoich dań. Jak sama przyznaje, często spod warstwy przyprawy nie widać dania.
Kobieta zrobiła niesamowitą karierę w internecie, kiedy jej wnuk udostępnił na swoim profilu instagramowym film z babcią w roli głównej. Na krótkim wideo widać, jak Virginia przykrywa jajecznicę sporą dawką czosnku w proszku. W tym momencie słychać śmiech jej wnuka, który mówi "to szaleństwo". Kobieta nie pozostaje mu dłużna i odpowiada "sam jesteś szalony, to utrzymuje mnie przy życiu".
2. Babcia w internecie
89-latka jest już całkiem znana w sieci. Jej wnuk prowadzi kilka kont w mediach społecznościowych, które pokazują nietypowe przyzwyczajenia jego babci. Kobieta dorastała w latach 30-tych w USA, w czasach wielkiego kryzysu finansowego. Kuchnia wtedy była dość uboga.
"Czosnek towarzyszył mi od dzieciństwa. Zawsze jadłam go dużo, choć, kiedy usłyszałam o pandemii koronawirusa, zwiększyłam dzienną dawkę" – przyznaje Virginia w rozmowie z amerykańskim portalem Today.
3. Czosnek wzmacnia odporność
Czosnek zarówno przez wielu zielarzy, jak i zwolenników medycyny naturalnej, uznawany jest za cud natury. Badania naukowe potwierdziły jego przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe właściwości. Dodatkowo stosowany jest przy wielu innych dolegliwościach, np. zapaleniu stawów czy astmie. Trudno przecenić wartość zdrowotną czosnku. Bardzo dobrym pomysłem jest włączenie go do diety na stałe.
Gdy dopada cię przeziębienie lub grypa, spróbuj zjeść ząbek czosnku. Badania wykazały, że zwiększa on liczbę komórek odpowiedzialnych za walkę z bakteriami i wirusami. W konsekwencji przeziębienia mają łagodniejszy przebieg, a objawy przechodzą szybciej.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl