Trwa ładowanie...

Jak zrobić wino krok po kroku?

 Agnieszka Gotówka
Agnieszka Gotówka 22.04.2021 15:40
Domowe wino nie jest trudne w przygotowaniu.
Domowe wino nie jest trudne w przygotowaniu. (123RF)

Wino z jabłek, a może wino z wiśni? Oczywiście domowej roboty, bo takie smakuje najlepiej. Wino domowe wcale nie musi być trudne do przygotowania. Jak się do tego zabrać?

spis treści

1. Produkcja wina w domu

Wina dostaniemy dzisiaj w każdym sklepie, po co więc trudzić się ich przygotowaniem w domu? Choćby dla dobrego smaku! Wina domowe to z jednej strony trunek wolny od siarczanów oraz konserwantów, jakie mogą zostać użyte do produkcji wina konwencjonalnego. To również smaczny trunek, którym z dumą możemy częstować gości. Sami go przecież przygotowaliśmy! W niektórych domach tradycją jest przygotowywanie wina z okazji ważnych dla rodziny wydarzeń, m.in. narodzin dziecka, ślubu. Butelkę z alkoholem przechowuje się wówczas do czasu rocznicy lub kolejnych urodzin.

Nie każdy jednak wie, jak zrobić wino. Niby proces ten jest stosunkowo prosty, ale wiele osób obawia się, że efekt nie będzie zadowalający.

Zobacz film: "Bosacka bawi się w sommeliera? "Wino to produkt absolutnie magiczny""

2. Jak zrobić wino w domu?

Jeśli chcemy zrobić ten szlachetny trunek w domu, potrzebujemy, oprócz owoców, również akcesoria do wina. Niezbędna jest duża butla, zwana gąsiorem, oraz skrzynka, w której można ją przechowywać. Przyda się też wężyk z rurką do ściągania wina oraz korek z rurką fermentacyjną. Trzeba się też zaopatrzyć w butelki oraz korki do wina.

Z kolei do samego przygotowania wina potrzebne są: cukier, woda, drożdże winne oraz pożywkę dla drożdży (owoce co prawda mają je w sobie w sposób naturalny, jednak to nie zawsze wystarcza).

3. Z jakich owoców zrobić wino?

Dobre wino charakteryzuje się tym, że można wyczuć w nim smak owoców, z których zostało przygotowane. I dlatego muszą być one dorodne, dojrzałe, i co najważniejsze – zdrowe. Daje się czasem usłyszeć, że owoce na wino mogą być zgniłe. Nic bardziej mylnego! Jeśli użyjemy takie okazy, trunek sfermentuje i uzyskamy ocet.

Najczęściej w domach przygotowuje się wino z winogron. Wielu zwolenników ma również wino z malin oraz wino z czarnej porzeczki. Takie trunki nie tylko dobrze smakują, ale też – pite z umiarem – pozytywnie wpływają na zdrowie. Gdy pojawią się pierwsze objawy przeziębienia lub grypy, warto wypić wino z dzikiej róży lub wino z aronii. Kieliszek rozgrzeje organizm, dostarczy też cennych składników, które pomogą wyeliminować kaszel i katar. Jeśli jednak w ten sposób chcemy walczyć z przeziębieniem, należy wstrzymać się od zażywania leków, np. ibuprofenu lub aspiryny. W połączeniu z alkoholem mogą wyrządzić więcej szkody niż pożytku.

Co się dzieje w wątrobie, gdy pijesz alkohol?
Co się dzieje w wątrobie, gdy pijesz alkohol? [5 zdjęć]

Wątroba i alkohol to niezbyt udany duet. Kto z nas nie lubi podczas letnich grillów wypić do pieczonej

zobacz galerię

Ciekawy smak ma wino z mirabelek oraz wino z truskawek. Warto też wykazać się inwencją i przygotować trunek według własnych upodobań.

4. Jak zrobić wino?

W pierwszej kolejności należy przygotować owoce. Jeśli chcemy zrobić wino z winogron, nie należy ich myć, by nie usunąć znajdujących się na skórce drożdży. Przyrządzamy moszcz, zgniatając owoce i umieszczając je w gąsiorze. Kolejnym krokiem jest sporządzenie syropu – najczęściej w proporcji litr cukru na litr wody. Gotuje się go i zbiera z jego powierzchni pianę. Do moszczu dodaje się rozmnożone drożdże. Osoby mniej doświadczone mogą poradzić się sprzedawcy w sklepie winiarskim, który podpowie jakie drożdże oraz pożywkę wybrać.

Butla z winem powinna być wypełniona do 2/3 wysokości i zatkana korkiem, w którym umieszczona jest rurka fermentacyjna. Należy ustawić ją w miejscu, w którym temperatura nie przekracza 20°C. Po kilku tygodniach należy sprawdzić, jaki smak ma wino i – w razie potrzeby, dodać większą ilość cukru.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze