Jedzenie powodujące cellulit
Cellulit to problem, który dotyka 98 proc. kobiet. Głównym winowajcą jest dieta, ale także tryb życia, w tym nadmiar stresu. Jak się uchronić przed pomarańczową skórką?
1. Dieta antycellulitowa
Jakie są przyczyny powstawania pomarańczowej skórki? Głównym czynnikiem są żeńskie hormony, a zwłaszcza wysoki poziom estrogenu. Poza tym tworzeniu się cellulitu sprzyja brak ruchu, używki, długie kąpiele w gorącej wodzie i stres.
Innym czynnikiem wpływającym na tworzenie cellulitu są geny decydujące o tym, ile tłuszczu znajdzie się w komórkach tłuszczowych oraz o tym, w jakim tempie organizm go spala. Do jego powstania przyczynia się także niezdrowy tryb życia oraz dieta bogata w węglowodany, tłuszcze i sól oraz nadwaga.
2. Co to jest cellulit?
Cellulit to bardzo powszechny problem zarówno wśród młodych, jak i starszych kobiet. Mimo że znamy główne przyczyny jego powstawania, to nie zawsze jesteśmy pewni, które produkty wybierać, a których unikać, aby skomponować prawidłową, zdrową dietę.
Dieta antycellulitowa opiera się na żywności lekkostrawnej. Nie zawiera ona substancji i pożywienia, które miałyby razem z uwarunkowaniami genetycznymi czy trybem życia doprowadzić do powstania tej nieestetycznej przypadłości.
3. Produkty powodujące cellulit
Oto przykłady produktów, których kobiety powinny się wystrzegać:
- alkohol,
- kawa,
- białe pieczywo,
- sól,
- fast foody,
- chipsy,
- słodycze,
- tłuszcze zwierzęce,
- węglowodany,
- produkty wysoko przetworzone, zawierające konserwanty i sztuczne barwniki, takie jak: wędliny, parówki, zupy, sosy w proszku,
- potrawy smażone.
Jeśli chcesz zredukować cellulit, nie powinnaś palić papierosów.