Jakie mięso jest najzdrowsze? Po te gatunki warto sięgać
Chociaż coraz więcej osób w trosce o swoje zdrowie, a także ze względów światopoglądowych rezygnuje z mięsa, to dietetycy przekonują, że mięso jedzone z umiarem może być dobre dla naszego organizmu. Nasuwa się jednak jedno pytanie. Jakie mięso będzie najzdrowsze?
1. Mięso drobiowe
Aby zmniejszyć kaloryczność naszych posiłków warto sięgnąć po drób zawierający wiele cennych składników mineralnych, takich jak magnez, potas czy fosfor. Na szczególne miejsce w naszym codziennym jadłospisie zasługuje indyk, który jest mięsem niskokalorycznym, ma mało tłuszczu więc po ten rodzaj mięsa mogą sięgać osoby zmagające się ze zbyt wysokim cholesterolem.
W mięsie z indyka znajdziemy cenne dla naszego układu nerwowego witaminy z grupy B. Eksperci ds. żywienia zalecają, by podczas zakupów wybierać indyka z chowu ekologicznego. - Mięso będzie mniej nafaszerowane antybiotykami, ponieważ jest na nie dużo bardziej wrażliwe – powiedziała w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyczka Joanna Choińska.
2. Mięso z królika
Korzystne dla naszego organizmu właściwości ma również mięso z królika, chociaż jest to rodzaj mięsa wciąż niedoceniany w naszym kraju. A szkoda, bo jest ono nie tylko smaczne, ale i lekkostrawne. Znajdziemy w nim wysokoprzyswajalne białko, a także wapń, żelazo, fosfor, witaminy z grupy B oraz kwas linolenowy. Kwas ten znany jest ze swojego dobroczynnego wpływu na układ sercowo-naczyniowy. Zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, nadciśnienia czy zawału.
3. Mięso z gęsi
Warto również spojrzeć przychylnym okiem na gęsinę, chociaż nie należy ona do najchudszych mięs. Jest jednak dobrym źródłem cynku, żelaza i fosforu, witaminy A, E oraz witamin z grupy B. Jest to mięso polecane osobom o obniżonej odporności oraz pacjentom wymagającym rekonwalescencji.
Nie trzeba całkowicie rezygnować z jedzenia mięsa, by zdrowo się odżywiać. Najważniejsze jednak, żeby zachować umiar i nie sięgać po mięsne dania codziennie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl