Najlepsze mleko dla cukrzyków
Mleko to popularny składnik codziennego menu. Dodajemy je do musli, płatków śniadaniowych, koktaji, deserów, ciast. Jest smaczne i pożywne. Niestety, osoby z cukrzycą muszą zwracać szczególną uwagę na to, jakie wybierają. Niewskazane jest dla nich pełnotłuste mleko krowie, ale na szczęście nie muszą z niego w pełni rezygnować.
1. Spożywanie mleka – korzyści zdrowotne
Mleko jest produktem o dużej zawartości witamin z grupy B, witaminy D, wapnia, laktozy, tłuszczy i białek. Ponadto, produkt ten zawiera aminokwasy egzogenne, których organizm potrzebuje, ale sam nie jest w stanie wytwarzać. Co więcej, wzmacnia naszą odporność dzieki obecności laktoferyny, lizozymu i immunoglobuliny.
2. Jakie mleko powinni wybierać diabetycy?
Cukrzycy powinni unikać produktów bogatych w węglowodany, w tym mleka. Ich odpowiednia ilość w diecie pozwala na kontrolowanie cukrzycy.
Polskie Towarzystwo Diabetologiczne zaleca wybieranie napojów mlecznych o niskiej kaloryczności, czyli mleka migdałowego, ryżowego lub krowiego, ale tylko odtłuszczonego.
W diecie diabetyków zawartość węglowodanów powinna wynosić nie więcej niż 45-60 gramów zapotrzebowania energetycznego. Szklanka mleka o 2 proc. zawartości tłuszczu zawiera około 10 g węglowodanów. To za dużo.
Na szczęście w sklepach możemy dostać różne rodzaje mleka, poczynając od ryżowego, a na migdałowym kończąc. Różnią się one od siebie zawartością składników odżywczych, ale z powodzeniem mogą zastąpić mleko krowie.
Mleko migdałowe posiada 1,52 g węglowodanów, podczas gdy odtłuszczone zawiera ich aż 12 g.
Odpowiedni wybór mleka dla osób z cukrzycą zależy od tego, jaki ma być efekt stosowanej diety. Chcąc zmniejszyć ilość węglowodanów, należy postawić na mleko migdałowe posiadające niewielką ich ilość. Z kolei ci, którzy nie tolerują laktozy, powinni wybrać ryżowe lub odtłuszczone krowie.