Jedzenie, które "rozgrzeje" nas jesienią? Cały sekret tkwi w termice produktów
Termika pokarmów jest specjalnością tradycyjnej medycyny chińskiej, która dokładnie określa, jak powinna wyglądać nasza dieta dopasowana do klimatu i pory roku. Dzięki temu jesteśmy w stanie zapewnić sobie zdrowie i utrzymać prawidłową masę ciała.
Jesienią warto wiedzieć, co nas rozgrzewa i jak najczęściej po to sięgać. Według założeń, istnieje pięć kategorii produktów wpływających na temperaturę naszego ciała. Część z nich ochładza organizm, część ma właściwości rozgrzewające.
Najważniejsze, aby spożywane przez nas produkty dostarczały organizmowi tego, czego na dany moment pozbawia nas środowisko zewnętrzne. Na co dzień zatem nasza dieta powinna opierać się na produktach neutralnych, a w zależności od pory roku należałoby wzbogacić jadłospis o składniki ocieplające bądź chłodzące organizm. Na co powinniśmy się decydować jesienią?
Na kolejnym slajdzie zobaczysz WIDEO i dowiesz się, jakie są najzdrowsze połączenia produktów.
Sprawdź koniecznie: Nastolatki udzieliły mu pierwszej pomocy. Dzięki nim żyje
Mięso
Podczas zmian pór roku i aury na zewnątrz, warto również powoli przekształcać swój codzienny jadłospis. Jesień zadowoli smakoszy różnego rodzaju mięs.
W chińskiej tradycji produkty dzielą się na dwie grupy: silnie rozgrzewające ("Re") oraz ogrzewające ("Wen"). Baranina i jagnięcina należą do grupy produktów rozgrzewających. Nie można jednak z nimi przesadzić. Według tradycji powinny być spożywane sporadycznie, wyłącznie w celu rozgrzania wyziębionego organizmu.
Produkty rozgrzewające to przede wszystkim: mięso z dziczyzny i drobiu.
Sprawdź koniecznie: Wygodne i uniwersalne ubranka za mniej niż 60 zł
Warzywa
Szczypior, cebula, por, koperek oraz natka pietruszki to produkty, które nas rozgrzeją podczas jesienno – zimowego okresu. Nie należy ograniczać się tylko do wymienionych produktów. Z pewnością nie powinno w naszym jadłospisie zabraknąć: ziemniaków, fasoli szparagowej, czerwonej kapusty, marchewki, pietruszki, soczewic.
Sprawdź koniecznie: Czy prywatna opieka medyczna zawsze jest lepsza?
Owoce
Mylnie praktykuje się zjadanie cytrusów podczas jesienno-zimowej aury. W związku z dużą zawartością witaminy C, owoce obniżają naszą temperaturę. Wydaje się to logiczne, gdyż nie są to naturalne produkty w naszej strefie klimatycznej i tam, gdzie rosną w naturze, ich chłodzące właściwości są bardzo przydatne. Do grupy produktów polecanych latem należą również: jabłka, arbuzy, banany. Warto zatem po nie często sięgać w okresie letnim. A co jeść jesienią?
Rodzynki, słodkie brzoskwinie, czerwone winogrona, owoc derenia, owoc róży. To produkty, na które warto się skusić w czasie jesiennej pluchy.
Sprawdź koniecznie: Koktajle, które dobrze smakują i rozgrzewają
Przyprawy
Przyprawy nie tylko wzbogacają smak i aromat potraw, mogą nas również rozgrzewać. "Rozgrzewające” przyprawy to: pieprz, gałka muszkatołowa, chili, kozieradka, cynamon, anyż, goździki, koper włoski. Nie można jednak przesadzić z doprawianiem, ponieważ przyprawy niewskazane są dla osób z problemami emocjonalnymi, rozdrażnionych, agresywnych, mających problemy ze snem, kobiet w okresie menopauzalnym oraz osób z niedokrwistością.
Z kolei przyprawy o trochę mniejszym działaniu rozgrzewającym to: kiełki, imbir marynowany, czosnek, gorczyca, kardamon, kmin rzymski, chrzan, majeranek, ostra papryka, świeży imbir, czarnuszka, bazylia, cząber, estragon, lubczyk, liść laurowy, kurkuma, tymianek, rozmaryn. Te możesz jeść bez obaw.
Sprawdź koniecznie: Zioła jak lekarstwo. Czy wiesz co może pomóc ci w dojściu do formy?
Ryby
Często słyszymy hasła namawiające do spożycia ryb. Dietetycy jednogłośnie zalecają spożycie 2–3 porcji ryb tygodniowo, używając licznych argumentów dotyczących ich prozdrowotnego działania na nasz organizm. A pamiętajmy, że ryby są bogate w kwasy tłuszczowe z rodziny Omega 3. To chroni nasz organizm przed chorobami niedokrwiennymi serca, ponieważ kwasy omega 3 skutecznie obniżają cholesterol.
Ryby należą również do produktów rozgrzewających. Zaleca się spożywanie: dorsza, flądry, homara, krewetek, łososia, langusty, tuńczyka, ryb wędzonych oraz okonia.
Sprawdź koniecznie: Zdrowie ukryte w rybach. Poznaj najważniejsze właściwości zdrowotne ryb