Witaminy dla dzieci - co warto wiedzieć, naturalne witaminy
Witaminy dla dzieci są niezbędne do prawidłowego rozwoju. Zapotrzebowanie na te składniki odżywcze jest szczególnie wysokie zwłaszcza w okresie intensywnego wzrostu, gdyż organizm potrzebuje ich do prawidłowego funkcjonowania. Najważniejsze witaminy dla dzieci to witaminy A, C, D, E, K, PP i witaminy z grupy B. Witaminy te nie tylko regulują pracę wielu układów, ale także biorą udział w budowie kości, zębów czy dziąseł. Wymienione witaminy dla dzieci biorą ponadto udział w budowaniu odporności dorastającego organizmu.
1. Witaminy dla dzieci
Witaminy dla dzieci są niezbędne do tego, by nasze maluchy mogły się prawidłowo rozwijać. Oczywiście, dorośli również powinni zadbać o ich odpowiednią dawkę w swoim codziennym jadłospisie. Czym właściwie są witaminy? Niskocząsteczkowymi związkami organicznymi, bez których nasz organizm nie jest w stanie normalnie funkcjonować. Znaczna część witamin musi być dostarczana wraz z posiłkami, ponieważ nasz organizm nie jest w stanie ich samodzielnie wytworzyć. Do witamin rozpuszczalnych w wodzie zaliczamy: witaminę C oraz witaminy z grupy B. Witaminami rozpuszczalnymi w tłuszczach są z kolei witamina A, witamina E, witamina D.
2. Jakie witaminy dla dzieci będą najlepsze?
Witaminy dla dzieci powinny być pozyskiwane z codziennej diety. Niestety według badań statystycznych dzieci w wieku od 1 do 3 lat nie spożywają zalecanych dawek poszczególnych witamin i minerałów. Nieprawidłowe żywienie dzieci odpowiada za problemy z nadwagą czy niedoborem wzrostu. Jakie witaminy dla dzieci będą najlepsze? W jakich produktach żywnościowych znajdziemy poszczególne witaminy?
2.1. Witamina A
Witamina A – jest niezbędna młodemu organizmowi do prawidłowego stanu kości i zębów, odpowiedniego wyglądu skóry i wzmocnienia odporności (wzmacnia barierę ochronną organizmu); źródła witaminy A to: jaja, wątróbka, masło, tran, produkty mleczne. Bardzo cennym źródłem witaminy A jest również żółtko jajka.
2.2. Witaminy z grupy B
Witaminy z grupy B – są niezbędne do rozwoju oraz prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Witaminy z grupy B poprawiają apetyt i wzmacniają odporność dziecka – szczególnie ważna jest w tym przypadku witamina B6 (pirydoksyna), która zapobiega występowaniu niedokrwistości.
Doskonałe źródło witaminy B1 stanowi kasza gryczana, ryż brązowy, ziemniaki, pestki dyni, sezam, słonecznik, nasiona roślin strączkowych, np. groch lub fasola. Z kolei witamina B2 występuje w mięsie drobiowym, mięsie wieprzowym, ziemniakach, roślinach strączkowych.
Witamina B3 występuje w takich produktach żywnościowych jak: mięso indycze, wątróbka wieprzowa, ziemniaki czy produkty pełnoziarniste.
Witamina B4 chroniąca nas przed rozwojem nadciśnienia tętniczego oraz cukrzycą typu 2 może być pozyskiwana z wątróbki, żółtek jajek, orzechów włoskich czy płatków owsianych.
Witamina B6, zwana również pirydoksyną może być dostarczana z wielu produktów żywnościowych, zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Znajduje się ona w brokułach oraz ziemniakach.
Doskonałym źródłem witaminy B7 są następujące produkty żywnościowe, takie jak: szpinak, orzechy ziemne, grzyby, jaja.
Witamina B9, czyli kwas foliowy stanowi jedną z najpopularniejszych witamin z grupy B. Składnik ten znajdziemy w brokułach, szparagach, kalafiorze, brukselce, sałacie.
Nieodpowiednia ilość witaminy B12 może objawiać się bardzo poważnymi problemami zdrowotnymi np. problemami w obrębie układu neurologicznego, niedokrwistością megaloblastyczną, obniżonym nastrojem (a w skrajnych przypadkach zaburzeniami depresyjnymi). By nie doprowadzić do niedoborów tego związku, warto pozyskiwać go z następujących źródeł takich jak śledzie, makrele, podroby, ser.
2.3. Witamina C
Witamina C wpływa na prawidłową pracę naszego układu immumologicznego, uczestniczy w procesie wzrostu, jest również niezwykle ważna w przypadku dziąseł, kości oraz prawidłowego stanu naczyń krwionośnych. Jej odpowiednie stężenie powoduje, że organizm łatwiej przyswaja żelazo. Odgrywa ważną rolę w walce z drobnoustrojami, wirusami oraz grzybami. Witamina C obecna jest zarówno w owocach, jak i warzywach. Występuje w natce pietruszki, czerwonej papryce, owocach cytrusowych;
2.4. Witamina D
Witamina D – niedobór tej witaminy może powodować krzywicę, czyli tzw. zapalenie kręgosłupa. Niemowlętom, nawet tym karmionym piersią, podaje się witaminę D. Substancja ta wytwarzana jest w naszej skórze pod wpływem światła słonecznego. Naturalnym źródłem tej witaminy są: tłuste ryby, jaja, sery.
2.5. Witamina E
Witamina E jest silnym antyoksydantem, chroniącym organizm przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem komórek. Buduje komórki i przyspiesza gojenie się ran. Jest szczególnie ważna przy przeziębieniu, ponieważ pozwala na zwiększoną produkcję przeciwutleniaczy, które łagodzą działanie wolnych rodników powstających podczas infekcji. Można ją znaleźć w żółtku, produktach pełnoziarnistych i olejach roślinnych, orzechach, mące z grubego przemiału, kiełkach.
2.6. Witamina K
Witamina K – jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wpływa na prawidłową pracę układu krwionośnego (wpływa na krzepliwość krwi), zapobiega skazie krwotocznej u noworodków. Witamina K jest obecna w zielonych warzywach liściastych takich jak szpinak, jarmuż, roszponka, kapusta, sałata, brukselka, serach i jogurtach. Dodatkowo możemy znaleźć ją w takich produktach jak soja czy rzepak.
2.7. Witamina PP
Witamina PP – dzięki tej witaminie prawidłowo funkcjonują układy nerwowy, trawienny oraz pokarmowy. Odpowiada za prawidłowe wytwarzanie hormonów płciowych. Rodzice powinni pamiętać o prawidłowym żywieniu swoich dzieci, dzięki temu dzieci mogą uniknąć wielu chorób, mają więcej energii i są radośniejsze. Witamina PP, zwana także niacyną jest obecna w mleku, mięsie, drożdżach.
3. Produkty w diecie dziecka
Dzieciom należy podawać posiłki, w skład których wchodzą [ryby]((https://zywienie.abczdrowie.pl/ryby-a-zdrowie). To bardzo ważny pokarm, ponieważ zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, 6, 9 – niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka. Oczywiście nie wszystkie ryby są źródłem wartościowych składników. Na przykład wiele kontrowersji wzbudza popularna panga. To ryba, która dostępna jest w przystępnej cenie, jednak naukowcy potwierdzają, że nie zawiera żadnych wartości odżywczych i jest to produkt obciążony zanieczyszczeniami. Proces hodowli tych ryb budzi kontrowersje. Pangę lepiej zastąpić sprawdzonymi gatunkami ryb: makrelami, łososiami, śledziami czy halibutami.
W diecie dzieci nie powinno zabraknąć również owoców i warzyw. Każdy maluch powinien zjadać każdego dnia pięć porcji warzyw i owoców dziennie.
4. Niedobór witamin w diecie dziecka
Niedobór witamin w diecie dziecka może skutkować poważnymi problemami zdrowotnymi oraz zaburzeniami procesów metabolicznych. Rodzice często nie zdają sobie sprawy z konsekwencji niewłaściwej diety swojego dziecka. Zbyt niski poziom witamin i minerałów w organizmie dziecka może spowodować:
- problemy z funkcjonowaniem układu immunologicznego, co za tym idzie, obniżoną odporność,
- nawracające przeziębienia,
- obniżony nastrój,
- problemy z nauką,
- problemy z koncentracją,
- nerwowość.
Sposób odżywiania dziecka i nawyki żywieniowe, których nabywa, wpływają na całego jego dorosłe życie. Zadaniem rodziców jest nauczenie dziecka tego, że należy dbać o swoje zdrowie, jeść odpowiednią ilość warzyw i owoców, respektować zasady prawidłowego żywienia. Również dieta niemowlaka powinna być odpowiednio dobrana, w przeciwnym razie dziecko może nieprawidłowo się rozwijać.
5. Naturalne witaminy dla dzieci
Nie od dziś wiadomo, że dieta dzieci powinna być bogata w naturalne witaminy i minerały pochodzące z pożywienia, a nie suplementów diety.
Dorastający organizm potrzebuje ich do wzrostu, wzmocnienia odporności i regulowania procesów zachodzących w jego wnętrzu.
Niestety, nasze pociechy nie zawsze mają ochotę zjadać jedzenie, w którym znajdują się witaminy i minerały. Dlatego też czasami konieczne jest takie urozmaicenie jadłospisu, w którym będziesz „przemycała” produkty zdrowe dla twojej pociechy. Jeśli np. twoje dziecko nie przepada za jakimś owocem, możesz przyrządzić owocową sałatkę i wmieszać w nią nielubiany owoc. Całość możesz uatrakcyjnić poprzez udekorowanie bitą śmietaną lub malutką parasolką.
Witaminy dla dziecka możesz podawać także w postaci kolorowych i fantazyjnych kanapek. Zamiast tradycyjnej kanapki warstwowej postaraj się ułożyć na kromce chleba uśmiechniętą buzię, słoneczko czy kwiatuszek, a twoje dziecko z pewnością skusi się na taką pyszność.
Niedobór witamin w organizmie można uzupełniać poprzez podawanie dziecku soków przecierowych. Nie należy ich pić zbyt dużo, gdyż mogą mieć wysoką zawartość cukru, jednakże są one doskonałą alternatywą dla wszelkich napojów gazowanych.