Jakie właściwości lecznicze ma kalina?
Kalina to roślina pospolita, która występuje na terenie Europy, Azji oraz Ameryki Północnej. W naszym kraju najczęściej można spotkać kalinę koralową.
To duży krzew o białych kwiatach i szkarłatnoczerwonych, okrągłych owocach. W medycynie ludowej od stuleci wykorzystuje się korę oraz owoce tej rośliny. Zawierają one wiele cennych dla zdrowia substancji. Nazywa się ją często "lekiem kobiecym", ponieważ niweluje wiele dolegliwości, z którymi zmagają się panie.
Dowiedz się, jakie właściwości ma kalina.
Na następnej stronie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Napędza jelita do pracy. Przyspiesza przemianę materii, zmniejsza zaparcia
Pomoc na kobiece dolegliwości
Z dobroczynnych właściwości kaliny mogą skorzystać zwłaszcza kobiety. Odwar z kory (zbiera się ją w kwietniu) to naturalny lek na bolesne miesiączki. Działa rozkurczająco na mięśnie macicy, a także zmniejsza obfitość krwawień.
Kalina łagodzi również dolegliwości związane z okresem menopauzy.
Kalina dla ciężarnych
Kalina to świetny środek dla kobiet w ciąży. Odwar z kory pomaga na wymioty i nudności, a także zapobiega bolesnym skurczom mięśni nóg. Poza tym działa uspokajająco – redukuje stres i napięcie u ciężarnych.
Kalinę wykorzystuje się też u pań, których ciąża jest zagrożona. Roślina ta hamuje krwawienia i działa ściągająco, dlatego bywa stosowana w przypadku ryzyka poronienia oraz przedwczesnego porodu. Kobiety w ciąży, które chcą stosować kalinę, powinny wcześniej skonsultować się z lekarzem.
Redakcja poleca: Jedz jak najczęściej, jeśli bolą cię kolana
Roślina na problemy z układem pokarmowym
Jeśli masz problemy z układem pokarmowym, również możesz sięgnąć po kalinę. Dzięki właściwościom antybakteryjnym bywa wykorzystywana do leczenia biegunek, ale można też pić napar z kwiatów wspomagający trawienie.
Kalina zawiera kwasy organiczne, które stymulują produkcję śliny oraz soków trawiennych. Pomaga też na bolesne skurcze jelit oraz kolkę. Poleca się ją także osobom cierpiącym na wrzody żołądka i dwunastnicy.
Koniecznie przeczytaj: Gdy pojawia się mrowienie, lepiej idź do lekarza. To ostatni moment
Naturalny lek na przeziębienie
Ciemnoczerwone owoce są źródłem witamin A, C oraz P, co czyni je świetnym naturalnym środkiem na przeziębienie.
Sok z owoców kaliny wzmacnia odporność organizmu, pomaga w szybszym zwalczaniu infekcji i łagodzi objawy choroby (zwłaszcza kaszel).
Warto wiedzieć: Mężczyźni często to bagatelizują. Może być objawem raka prostaty
Sok z owoców kaliny
Warto przygotować sok z owoców kaliny, który wzmacnia organizm i może być przydatny do leczenia sezonowych infekcji.
Owoce zbiera się jesienią, we wrześniu i październiku. Należy je najpierw zamrozić, aby pozbyć się gorzkiego smaku oraz zniszczyć saponiny, które są trujące. Następnie owoce rozmraża się i lekko zgniata, by puściły sok. Całość należy gotować, aż owoce się rozpadną. Następnie miksturę należy przecedzić i przelać do wyparzonych butelek i pasteryzować.
Sok idealnie sprawdza się jesienią i zimą, gdy czujemy, że dopada nas przeziębienie. Przed spożyciem należy go posłodzić miodem.
Uspokajająca herbata z kaliny
Masz za sobą stresujący dzień? Na nadszarpnięte nerwy pomoże ci herbata z suszonych owoców kaliny.
Po jesiennym zbiorze należy pozbyć się szypułek z owoców i rozłożyć je w suchym i przewiewnym miejscu. Można też wykorzystać piekarnik lub specjalne urządzenia do suszenia owoców, warzyw i grzybów.
Napar z suszonej kaliny ma właściwości uspokajające i ułatwia zasypianie. Można go dosłodzić do smaku miodem, syropem z agawy lub syropem klonowym.
Przetwory z kaliny
Czerwone owoce kaliny to produkt, z którego można przygotować różnego rodzaju przetwory – dżemy, konfitury, soki i nalewki. Należy pamiętać o wcześniejszym przemrożeniu, które pozbawia je charakterystycznej goryczki.
Konfitura z kaliny to smaczny dodatek do ciast i deserów oraz herbaty. Do przygotowania potrzebny jest jeden kilogram owoców, który gotujemy z wybranymi dodatkami (np. ziarenkami wanilii, skórką z pomarańczy, cynamonem, goździkami) przez ok. 20 minut. Po tym czasie do dżemu dodajemy ok. 1,5 szklanki cukru, mieszamy i znów gotujemy przez 5 minut. Konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków i odwracamy do góry dnem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.