Ogórek kiszony – właściwości i zastosowanie w kuchni
Ogórek kiszony to jeden z symboli polskiej kuchni. Zaprawia się je najczęściej w lipcu lub sierpniu, a następnie przechowuje przez kilka miesięcy. Ogórki kiszone jemy jako dodatek do obiadu lub sałatki warzywnej czy śledziowej. Jakie wartości odżywcze ma ogórek kiszony?
W tym artykule:
Kiszone ogórki w polskiej kuchni
Dla niektórych kultur spożywanie kiszonych warzyw jest niedopuszczalne. Takie produkty uznaje się za zepsute. My jednak wiemy, że jest inaczej. Kiszonki, zwłaszcza ogórki, kapusta kiszona i kiszone buraki, są źródłem kwasu mlekowego, który powstaje w procesie fermentacji. Jest to substancja wywierająca bardzo pozytywny wpływ na organizm. Oczyszcza go i wzmacnia układ immunologiczny, co jednak najważniejsze – reguluje florę bakteryjną jelit.
Ogórki kiszone są cennym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy C. Regulują też metabolizm i ułatwiają trawienie białek. Zwiększają przyswajalność żelaza. Mają też niewiele kalorii. Najwięcej wartości odżywczej mają w postaci surowej.
Najzdrowsze są kiszonki robione samodzielnie. Wówczas proces fermentacji zachodzi powoli i nie jest niczym zaburzony. Produkty kiszone, jakie znaleźć można w sklepach, mogą zawierać substancje konserwujące. Dodaje się też do nich szczepy bakterii, by przyspieszyć proces fermentacji.
Sok z kiszonych ogórków. Właściwości
Kiszenie ogórków na zimę dawniej było pewne w trakcie przygotowywania przetworów. Każda z gospodyń dysponuje swoim własnym przepisem, w którym elementem stałym jest na pewno użycie czosnku, chrzanu oraz kopru. Zalewa do ogórków kiszonych bywa przygotowywana z wody zimnej lub gotowanej z dodatkiem soli.
Ogórki kiszone w słoikach mogą być przechowywane w chłodnym i ciemnym miejscu przez kilka miesięcy.
Właściwości ogórków kiszonych
Ogórek kiszony powinien pojawiać się w naszej diecie regularnie. Przyspiesza przemianę materii, zmniejsza zaparcia. Jest cennym źródłem witamin i minerałów, a przy tym dobrze smakuje. Do picia nadaje się też sok z kiszonych ogórków, który jest równie zdrowy.
Surówka z kiszonej kapusty
Ogórki kiszone w polskiej kuchni mają wiele zastosowań. Idealnie smakują samodzielnie, jako przekąska. Do obiadu często serwowana jest też surówka z ogórków kiszonych, np. z dodatkiem pomidorów, papryki i cebuli. Ta jednak nadal jest mniej popularna niż surówka z kiszonej kapusty, która nie tylko doskonale smakuje, ale też jest bardzo zdrowa.
Kiszone ogórki są też nieodłącznym składnikiem sałatki śledziowej i warzywnej, niektórzy dodają je również do sałatki z buraków i śledzi, tzw. szuby. Stosuje się też jako jeden z elementów biesiadnych koreczków.
Przepis na ogórki kiszone
By kiszonki były dobre, potrzebne są dobrej jakości warzywa, w tym przypadku ogórki. Należy je dokładnie umyć i ciasno ułożyć pionowo w czystych słoikach, do których wcześniej włożone zostały: czosnek, gałązka kopru i kawałek korzenia chrzanu. Ogórki zalewa się wodą z dodatkiem soli, zachowując proporcję 1 kopiasta łyżka soli na 1 litr wody. Przed zamknięciem słoika na wierzch można położyć liść czarnej porzeczki lub wiśni.
Ile kalorii mają ogórki kiszone
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 155 g (1 szklanka) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 11,00 kcal | 17,05 kcal |
| Białko | 0,33 g | 0,51 g |
| Węglowodany | 2,26 g | 3,50 g |
| Cukier | 1,06 g | 1,64 g |
| Błonnik | 1,20 g | 1,86 g |
| Tłuszcz | 0,20 g | 0,31 g |
| Tłuszcze nasycone | 0,05 g | 0,08 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 0,00 g | 0,01 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 0,08 g | 0,13 g |
| Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
| Witamina C | 1,00 mg | 1,55 mg |
| Równoważnik folianów | 1,00 µg | 1,55 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0 mg | 0 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,01 mg | 0,02 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 0 mg | 0 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0,04 mg | 0,06 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,01 mg | 0,01 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 1,00 µg | 1,55 µg |
| Witamina B4 - cholina | 3,60 mg | 5,58 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 0 µg | 0 µg |
| Witamina A | 191 i.u. | 296 i.u. |
| Witamina A | 10,00 µg RAE | 15,50 µg RAE |
| Retinol | 0 µg | 0 µg |
| Alpha karoten | 20,0 µg | 31,0 µg |
| Beta karoten | 81,0 µg | 126 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 47,0 µg | 72,9 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 43,0 µg | 66,7 µg |
| Witamina E | 0,09 mg | 0,14 mg |
| Witamina D | 0 µg | 0 µg |
| Witamina D | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina K | 47,0 µg | 72,9 µg |
| Wapń | 0 mg | 0 mg |
| Żelazo | 0,40 mg | 0,62 mg |
| Magnez | 4,00 mg | 6,20 mg |
| Fosfor | 14,00 mg | 21,7 mg |
| Potas | 23,0 mg | 35,7 mg |
| Sód | 1,208 mg | 1,872 mg |
| Cynk | 0,02 mg | 0,03 mg |
| Miedź | 0,09 mg | 0,13 mg |
| Mangan | 0,01 mg | 0,02 mg |
| Selen | 0 µg | 0 µg |
| Woda | 94,1 g | 146 g |
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.