6 z 8Zbieranie jarzębiny
Aby przygotować napary i przetwory z kwiatów i owoców jarzębiny, musimy je zebrać w odpowiednim momencie. Zbiór kwiatów najlepiej rozpocząć w maju – wtedy kwiatostany mają ich najwięcej. Zbieramy całe baldachimy białych kwiatów, w takiej postaci je suszymy, a następnie małe kwiatki wyskubujemy z kwiatostanów i przechowujemy w słoiku lub zamkniętym szczelnie pojemniku. Pamiętajmy, że po wysuszeniu kwiaty powinny zachować swój biały kolor.
Z kolei owoce zbieramy jesienią, zaraz po tym, gdy zaczną robić się intensywnie czerwone. Podobnie jak w przypadku kwiatów, obcinamy całe baldachimy i w takiej postaci suszymy, a później wyskubujemy je do pojemnika. Jeśli chcemy pozbyć się charakterystycznej goryczki owoców jarzębiny, warto zebrać je później, tuż po pierwszych jesiennych przymrozkach.
Zobacz także: Uprawa ziół w domu