7 z 8Przetwory z jarzębiny
Jarzębinę możemy stosować w kuchni nie tylko w postaci suszonej. Aby przygotować zdrowotną nalewkę o działaniu moczopędnym i wspomagającym układ trawienia, będziemy potrzebować kilograma świeżych owoców, pół litra wódki i pół litra spirytusu oraz szklankę cukru i szklankę wody. Owoce należy zalać alkoholem i odstawić w ciemne miejsce na dwa tygodnie. Po tym czasie należy je odcedzić, a powstały płyn wymieszać z rozpuszczonym w wodzie cukrem.
Można też przygotować jarzębinową konfiturę, która sprawdzi się nie tylko do zimowej herbaty, ale także jako dodatek do mięs. Aby ją zrobić, potrzebujemy kilograma owoców, pół kilograma cukru i pół litra wody. Owoce zalewamy wrzątkiem, zagotowujemy i dodajemy cukier rozpuszczony w wodzie. Gotujemy przez 15 minut, nieustannie mieszając. Gorącą konfiturę przekładamy od razu do słoików i zakręcamy.
W zimowe i jesienne wieczory sprawdzi się też jarzębinowy sok. Przygotowujemy go z kilograma owoców, połowy kilograma cukru i litra wody. Składniki wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy przez 30 minut, odcedzamy owoce, a płyn przelewamy do butelek.
Sprawdź też: Przyjrzyj się dokładnie. Wygląd twarzy zdradza, czy pijesz za dużo wina