Jęczmień obniża poziom cukru we krwi i zmniejsza apetyt

Badania udowodniły, że jęczmień pozytywnie wpływa na zdrowie, ponieważ zmniejsza poziom cukru we krwi oraz ryzyko cukrzycy. Sekret tkwi w specjalnym połączeniu różnych rodzajów błonnika pokarmowego w jęczmieniu, które pomagają również zmniejszać apetyt i ryzyko chorób krążenia.

Jęczmień obniża poziom cukru we krwi i zmniejsza apetytJęczmień obniża poziom cukru we krwi i zmniejsza apetyt
Źródło zdjęć: © Zdjęcie jęczmienia / Shutterstock

Szwedzcy naukowcy z Uniwersytetu w Lund są zaskoczeni tym, że odpowiednie połączenie różnych rodzajów błonnika pokarmowego może przynieść takie znakomite rezultaty w tak krótkim czasie.

Badania przeprowadzono z udziałem zdrowych uczestników w średnim wieku, którzy zostali poproszeni o jedzenie przez trzy dni chleba powstałego w większości z jęczmienia – na śniadanie, obiad oraz kolację.

Około 11-14 godzin po ostatnim posiłku ochotników zbadano pod kątem wskaźników ryzyka cukrzycy i chorób układu krążenia.

Kawa obniża poziom cukru w organizmie organizmie

Naukowcy odkryli, że metabolizm poprawił się już po 14 godzinach. Jęczmień wpłynął też na obniżenie poziomu cukru, zwiększenie wrażliwości na insulinę oraz usprawnił kontrolę apetytu. To właśnie zasługa błonnika w ziarnach, który dociera do jelit, stymulując produkcję dobrych bakterii oraz uwalnianie ważnych hormonów.

Po zjedzeniu chleba powstałego z ziaren jęczmienia doszło do zwiększenia produkcji hormonu, który zmniejsza przewlekły stan zapalny organizmu. Takie działanie zapobiega zarówno chorobom układu krążenia, jak i cukrzycy.

Podobne badania przeprowadzone wcześniej razem z zespołem z Uniwersytetu w Göteborgu dowiodły, że błonnik pokarmowy w ziarnach jęczmienia wywołuje zwiększenie liczby bakterii Prevotella copri w jelitach. Regulują one poziom cukru we krwi oraz pomagają zmniejszyć liczbę chorobotwórczych bakterii.

Wpływ jęczmienia na zdrowie jest uzależniony od składu flory bakteryjnej  człowieka. Oznacza to, że osoby z niską zawartością Prevotella copri, doświadczają mniejszych zalet w wyniku spożywania produktów jęczmiennych. Jednak jedzenie większej ilości tego zboża może pomóc stymulować namnażanie się pozytywnych bakterii.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka