Pora jedzenia kolacji wpływa na ryzyko rozwoju nowotworów (WIDEO)
Naukowcy z Institute for Global Health w Hiszpanii uznali, że pora spożywania kolacji może zmniejszać lub zwiększać ryzyko rozwoju niektórych nowotworów.
Badacze porównali nawyki osób cierpiących na choroby nowotworowe. Chcesz wiedzieć więcej? Zobacz wideo. Jedz kolację wcześniej, a unikniesz nowotworów.
Naukowcy uznali, że osoby, spożywające kolację przed godziną 21:00 mają o 20 procent mniejsze ryzyko zachorowania na raka piersi czy prostaty niż grupa osób, która zjada posiłki po 22:00 lub zaraz po niej kładzie się spać.
Doktor Manolis Kogevinas z Institute for Global Health w Hiszpanii przeprowadził badania na 621 mężczyznach z rakiem prostaty i 1205 kobietach z rakiem piersi. Wybrał również grupę ponad dwa tysiące zdrowych osób do badań kontrolnych.
Mechanizmy nie są jasne, ale z badań eksperymentalnych wiemy, że jesteśmy uwarunkowani do funkcjonowania w różnych porach dnia. Inaczej działamy rano, a inaczej działamy rano, a inaczej wieczorem.
Autorzy zastanawiali się nad stylem życia każdego badanego i jego chronotypem. Dopytywali o pory jedzenia posiłków, higienę snu oraz tryb pracy. Uczestników pytano też o to, czy przestrzegają zaleceń dotyczących zapobiegania nowotworom.
Zakłócenie zegara biologicznego i zmniejszona zdolność do przetwarzania glukozy, to możliwe czynniki, które łączą późne jedzenie z ryzykiem zachorowania na raka - mówi Catherine Marinac, badaczka z Dana-Farber Cancer Institute.
Jak twierdzą naukowcy, kolację powinno się jeść co najmniej dwie godziny przed snem. Pamiętajmy o tym, by nie była tłusta ani nie zawierała zbyt dużej ilości cukrów prostych.
Należy wybrać posiłek złożony z białka i węglowodanów. Mówi się "jesteś tym, co jesz", ale nie tylko. Ważne jest jeszcze kiedy jesz.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl