Jedzenie dla promiennej skóry
Kobiety, które piją codziennie ekstrakt z zielonej herbaty poprawiają tym samym elastyczność swojej skóry, dzięki obecnym w niej przeciwutleniaczom.
Olej słonecznikowy
Kwas linolowy, którego źródłem jest olej słonecznikowy, odpowiada za właściwy poziom nawilżenia skóry, przyśpiesza regenerację komórek, reguluje czynność gruczołów łojowych, redukuje plamy i przebarwienia na twarzy.
Łosoś
Zawarte w łososiu kwasy tłuszczowe omega-3 stymulują produkcję kolagenu i elastyny, dzięki którym skóra jest miękka i gładka w dotyku.
Migdały
Witamina E zawarta w migdałach neutralizuje działanie wolnych rodników, dzięki czemu skóra utrzymuje zdrowy, jasny wygląd. Z kolei obecne w nich kwasy tłuszczowe pozwalają jej na zachowanie blasku przez cały czas.
Orzechy brazylijskie
Są one bogate w selen, który pomaga zapobiegać oparzeniom słonecznym, sprawiając, że skóra staje się bardziej odporna m.in. na działanie promieni UVA i UVB.
Ciecierzyca
Zawarte w ciecierzycy białko dostarcza organizmowi aminokwasów niezbędnych do wzrostu i regeneracji tkanek. W ten sposób pomaga zmniejszyć blizny i zadrapania oraz przebarwienia skóry.
Krab
Cynk, którego dostarcza nam krabowy posiłek (może być w bułce lub jako sushi) pomaga złagodzić stan zapalny skóry, który ma miejsce, gdy jej pory zatykane są przez zanieczyszczenia, martwy naskórek i łój.
Pomarańcze
Witamina C zawarta w pomarańczy wzmacnia strukturę kolagenu, dzięki czemu wygląd skóry ulega poprawie, a ciemne wory pod oczami znikają.
Morele
Morele są źródłem witaminy A, dzięki której w organizmie tworzony jest retinol. Ten pomaga produkować nowe komórki, jest też składnikiem wielu kosmetyków. Dzięki działaniu retinolu skóra staje się bardziej gładka i uzyskuje świeży wygląd.
Pełnoziarniste pieczywo
Niacyna zawarta w pełnoziarnistym chlebie łagodzi stany zapalne. W ten sposób pomaga m.in. zmniejszyć zaczerwienienia wywołane trądzikiem.