Jedzenie jednego jajka dziennie nie zwiększa ryzyka udaru mózgu

Cholesterol od lat jest na tapecie naukowców. Wciąż badają jego związek z chorobami układu krążenia. Według nowych badań fińskich naukowców spożycie cholesterolu nie wiąże się ze zwiększonym ryzykiem udaru.

Jedzenie jednego jajka dziennie nie zwiększa ryzyka udaru mózguJedzenie jednego jajka dziennie nie zwiększa ryzyka udaru mózgu
Źródło zdjęć: © 123rf.com

Cholesterol a ryzyko udaru mózgu

Badania dotyczące cholesterolu i spożycia jaj często stoją ze sobą w sprzeczności. W przypadku większości ludzi spożycie cholesterolu nie wpływa na obniżenie lub podwyższenie go w surowicy krwi.

Wyjątkiem są osoby, które są nosicielami fenotypu apolipoproteiny E 4 (APOE4). Substancja ta wpływa na metabolizm cholesterolu i może przyczyniać się do rozwoju miażdżycy. U tych osób wpływ cholesterolu w diecie na jego stężenie w surowicy jest większy.

Badania fińskich naukowców ukazują wpływ cholesterolu na ryzyko udaru mózgu.

Dlaczego warto jeść jajko na miękko?

Jedzenie jednego jajka dziennie a ryzyko udaru

Fińscy naukowcy opisali na łamach ''American Journal of Clinical Nutrition'' wyniki swoich badań dotyczących wpływu cholesterolu na ryzyko udaru mózgu. Badacze z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii wykazali, że umiarkowane spożycie cholesterolu i spożycie jajek nie zwiększa ryzyka udaru mózgu, nawet u osób, które są nosicielami APOE4.

W badaniach naukowcy przeanalizowali zwyczaje żywieniowe 1950 mężczyzn w wieku od 42 do 60 lat, którzy nie byli zagrożeni chorobami układu krążenia. W fińskiej populacji nosicielami APOE4 jest nawet 1/3 Finów. Dane na temat nosicielstwa APOE4 były znane dla 1 015 z nich, a 32 proc. z nich było nosicielami.

Naukowcy obserwowali badanych przez 21 lat. W tym czasie u 217 mężczyzn stwierdzono udar. Okazało się jednak, że cholesterol dostarczany z jedzeniem, w tym pochodzący z jajek, nie miał wpływu na ryzyko udaru, nawet u osób z APOE4.

Fińscy naukowcy sugerują, że umiarkowane spożycie cholesterolu lub spożywanie jednego jajka dziennie nie wiąże się z ryzykiem udaru, nawet jeśli występuje mutacja APOE4. W fińskim badaniu 1/4 całkowitego spożycia cholesterolu pochodziła z jaj.

Zanim jednak przyznamy, że spożycie cholesterolu nie jest czynnikiem ryzyka udaru mózgu, badania trzeba przeprowadzić na większej grupie, a także wśród osób ze stwierdzonymi chorobami układu krążenia. To właśnie oni powinni ograniczać spożycie cholesterolu i jaj.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka