Jedzenie, które leczy
Zgodnie z badaniami przeprowadzonymi na Uniwersytecie w Massachusetts, wieprzowina i fasola mogą uchronić kobiety przed rozwojem zespołu napięcia miesiączkowego. Obie zawierają duże ilości tiaminy i ryboflawiny. Udowodniono, że w przypadku kobiet, które spożywały 1,9 mg tiaminy oraz 2,5 mg ryboflawiny na dzień ryzyko rozwoju PMS było 25-35 proc. mniejsze niż u tych, które dostarczały sobie mniej tych witamin. Przy czym korzyści nie były jednakowe, kiedy kobiety przyjmowały suplementy. 85 g wieprzowiny i szklanka gotowanej fasoli powinny zapobiec dolegliwościom.
Szparagi vs. kac
Liście i pędy szparagów zawierają enzymy, które rozkładają alkohol, nawet po intensywnym piciu, jak donoszą koreańscy naukowcy. Co więcej, pomagają, jeśli jedzone są nawet dzień po – kiedy przykre dolegliwości już wystąpiły. Szparagi jako przekąska przed lub w trakcie wyjścia pozwalają na działanie dobroczynnych enzymów oraz wypełniają żołądek, spowalniając wchłanianie alkoholu przez organizm.
Lekarstwo na kamienie nerkowe w lemoniadzie
Cytryniany pomagają rozpuścić złogi wapnia, które przekształcają się w kamienie nerkowe. Ich największe ilości znajdziemy w soku cytrynowym, dlatego jest on rekomendowany wszystkim, którzy mają, bądź chcą, zapobiec podobnym dolegliwościom.
Pokonaj depresję kawowym orężem
Zgodnie z wynikami badań przeprowadzonych przez Wydział Zdrowia Publicznego na Harvardzie (Harvard School of Public Health) kobiety, które piły średnio cztery filiżanki kawy dziennie były o 20 proc. mniej narażone na depresję niż osoby, które w ogóle nie piły kawy lub napojów zawierających kofeinę. Może być to spowodowane tym, że kofeina chroni mózg przed niektórymi neurotoksynami wywołującymi depresję lub zastrzykiem energii, która stymuluje do działania.
Jogurt w boju z przeziębieniem
Jogurty probiotyczne zawierają zdrowe bakterie, które wzmacniają odporność oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia infekcji górnych dróg oddechowych, takich jak przeziębienie, o 42 proc. Szczepy probiotyczne można znaleźć w różnych fermentowanych produktach mlecznych.
Czerwone wino przeciwdziała nadwadze
Naukowcy z Uniwersytetu Purdue odkryli, że związek o nazwie piceatannol, który znajduje się w czerwonym winie, opóźnia proces dojrzewania komórek tłuszczowych. To kolejny powód, dla którego warto od czasu do czasu sięgnąć po kieliszek tego napoju. Zatwardziałym abstynentom zaleca się spożywanie czerwonych jagód. W ich skórkach również znajdziemy piceatannol.
Jedz granaty, by zapobiec skutkom oparzenia słonecznego
Granaty są bogatym źródłem kwasu elagowego, który chroni skórę przed szkodliwym dla komórek działaniem promieni UVA i UVB. Badania te przeprowadzono w Katedrze Żywienia i Nauk o Żywności Uniwersytetu w Teksasie.
Wątroba wołowa jako lek na ból głowy
Wątroba wołowa jest bogatym źródłem ryboflawiny, która wykazuje obiecujący wpływ na zmniejszenie objawów migrenowych bólów głowy. Skuteczna dawka to 400 mg ryboflawiny dziennie, czyli znacznie więcej niż uzyskujemy, zjadając jedną porcję wątroby. Uzupełniaj więc tę ilość innymi produktami spożywczymi bogatymi w tę witaminę.
Produkty organiczne jako lek na wszystko
Pestycydy, które towarzyszą nieorganicznej żywności zdają się mieć duży wpływ na występowanie cukrzycy, raka, choroby Parkinsona, niepłodności oraz otyłości. Ich spożywanie wiąże się również z występowaniem nadpobudliwości psychoruchowej u dzieci oraz niższym IQ. Podejrzewa się także, że sprzyjają one rozwojowi autyzmu u dzieci.