Jedzenie, które leczy

Zgodnie z badaniami przeprowadzonymi na Uniwersytecie w Massachusetts, wieprzowina i fasola mogą uchronić kobiety przed rozwojem zespołu napięcia miesiączkowego. Obie zawierają duże ilości tiaminy i ryboflawiny. Udowodniono, że w przypadku kobiet, które spożywały 1,9 mg tiaminy oraz 2,5 mg ryboflawiny na dzień ryzyko rozwoju PMS było 25-35 proc. mniejsze niż u tych, które dostarczały sobie mniej tych witamin. Przy czym korzyści nie były jednakowe, kiedy kobiety przyjmowały suplementy. 85 g wieprzowiny i szklanka gotowanej fasoli powinny zapobiec dolegliwościom.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie fasoli / Shutterstock

/ 8Szparagi vs. kac

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

Liście i pędy szparagów zawierają enzymy, które rozkładają alkohol, nawet po intensywnym piciu, jak donoszą koreańscy naukowcy. Co więcej, pomagają, jeśli jedzone są nawet dzień po – kiedy przykre dolegliwości już wystąpiły. Szparagi jako przekąska przed lub w trakcie wyjścia pozwalają na działanie dobroczynnych enzymów oraz wypełniają żołądek, spowalniając wchłanianie alkoholu przez organizm.

/ 8Lekarstwo na kamienie nerkowe w lemoniadzie

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Lara604 / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

Cytryniany pomagają rozpuścić złogi wapnia, które przekształcają się w kamienie nerkowe. Ich największe ilości znajdziemy w soku cytrynowym, dlatego jest on rekomendowany wszystkim, którzy mają, bądź chcą, zapobiec podobnym dolegliwościom.

/ 8Pokonaj depresję kawowym orężem

Obraz
© Zdjęcie autorstwa trophygeek / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Zgodnie z wynikami badań przeprowadzonych przez Wydział Zdrowia Publicznego na Harvardzie (Harvard School of Public Health) kobiety, które piły średnio cztery filiżanki kawy dziennie były o 20 proc. mniej narażone na depresję niż osoby, które w ogóle nie piły kawy lub napojów zawierających kofeinę. Może być to spowodowane tym, że kofeina chroni mózg przed niektórymi neurotoksynami wywołującymi depresję lub zastrzykiem energii, która stymuluje do działania.

/ 8Jogurt w boju z przeziębieniem

Obraz
© Zdjęcie autorstwa cyclonebill / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

Jogurty probiotyczne zawierają zdrowe bakterie, które wzmacniają odporność oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia infekcji górnych dróg oddechowych, takich jak przeziębienie, o 42 proc. Szczepy probiotyczne można znaleźć w różnych fermentowanych produktach mlecznych.

/ 8Czerwone wino przeciwdziała nadwadze

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Dave Dugdale / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

Naukowcy z Uniwersytetu Purdue odkryli, że związek o nazwie piceatannol, który znajduje się w czerwonym winie, opóźnia proces dojrzewania komórek tłuszczowych. To kolejny powód, dla którego warto od czasu do czasu sięgnąć po kieliszek tego napoju. Zatwardziałym abstynentom zaleca się spożywanie czerwonych jagód. W ich skórkach również znajdziemy piceatannol.

/ 8Jedz granaty, by zapobiec skutkom oparzenia słonecznego

Obraz
© Zdjęcie autorstwa LoggaWiggler / CC BY

Granaty są bogatym źródłem kwasu elagowego, który chroni skórę przed szkodliwym dla komórek działaniem promieni UVA i UVB. Badania te przeprowadzono w Katedrze Żywienia i Nauk o Żywności Uniwersytetu w Teksasie.

/ 8Wątroba wołowa jako lek na ból głowy

Obraz
© Zdjęcie wątroby / Shutterstock

Wątroba wołowa jest bogatym źródłem ryboflawiny, która wykazuje obiecujący wpływ na zmniejszenie objawów migrenowych bólów głowy. Skuteczna dawka to 400 mg ryboflawiny dziennie, czyli znacznie więcej niż uzyskujemy, zjadając jedną porcję wątroby. Uzupełniaj więc tę ilość innymi produktami spożywczymi bogatymi w tę witaminę.

/ 8Produkty organiczne jako lek na wszystko

Obraz
© Zdjęcie warzyw / Shutterstock

Pestycydy, które towarzyszą nieorganicznej żywności zdają się mieć duży wpływ na występowanie cukrzycy, raka, choroby Parkinsona, niepłodności oraz otyłości. Ich spożywanie wiąże się również z występowaniem nadpobudliwości psychoruchowej u dzieci oraz niższym IQ. Podejrzewa się także, że sprzyjają one rozwojowi autyzmu u dzieci.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka