Jedzenie, które pomoże ci w wiosennej alergii
Liście i korzeń lepiężnika zawierają substancję, która blokuje reakcje alergiczne. Nie jest ona jednak zalecana dzieciom i osobom powyżej 65 roku życia, a także uczulonym na ambrozję. Korzeń zawiera spore ilości alkaloidów pirolizydynowych, które obciążają wątrobę. Niemniej jednak w radzeniu sobie z objawami alergii jego skuteczność jest porównywalna do leku Zyrtec. Pomaga uśmierzyć kichanie, swędzenie, katar, duszności i łzawienie oczu.
Cebula i czosnek
Kwercetyna zawarta w cebuli i czosnku to potężna broń przeciwalergiczna. Działa równie dobrze jak leki przeciwhistaminowe.
Brokuły
Specjaliści w dziedzinie zdrowia informują, że 500 mg witaminy C może złagodzić symptomy alergii. Tymczasem jeden kubek surowych brokułów zawiera jej aż 80 mg. Właściwości tych warzyw pomagają również oczyścić zablokowane zatoki przynosowe.
Cytrusy
Cytrusy są dobrze znanym źródłem witaminy C. Duża pomarańcza zawiera jej około 100 mg, a duży grejpfrut już 120 mg. Taka terapia jest przede wszystkim smaczna.
Pokrzywa
Pokrzywa zawiera histaminę – substancję, którą organizm wytwarza podczas trwania reakcji alergicznej. Pomaga więc nabyć odporność. Dostępne są liofilizowane kapsułki z pokrzywy. Zaleca się jednak ostrożne z nich korzystanie, gdyż ich długotrwałe stosowanie może wpłynąć na obniżenie zasobów potasu w organizmie.
Jarmuż
Jarmuż może posłużyć nam do dekoracji posiłku. Jest przy tym zdrowy, więc warto wprowadzać go do jadłospisu. Roślina ta jest bogatym źródłem karotenoidów – przeciwutleniaczy i podstawowego dietetycznego źródła witaminy A. Zawarte w jarmużu składniki pozwalają złagodzić objawy alergii.
Kapusta
Kapusta posiada właściwości podobne jak jarmuż. Włączając ją do swojego jadłospisu, dostarczamy sobie sporej ilości witaminy C oraz karotenoidów. By poprawić poziom wchłaniania karotenoidów, warto spożywać ją w towarzystwie tłuszczów, np. oliwy z oliwek.
Czarny bez
Flawonoidy zawarte w czarnym bzie zmniejszają stan zapalny. W obliczu alergii, zaleca się wypicie niewielkiej ilości wina z tej rośliny, soku lub dżemu.
Pietruszka
Pietruszka hamuje wydzielanie histaminy, która wywołuje reakcje alergiczne. Jest ona moczopędna, więc suplementując ją w diecie, należy uważać na jej dawkowanie.
Antyalergiczna zupa
Zupa przygotowana na bazie mieszanki powyższych składników stanowi przeciwalergiczne combo. Warto mieć je na uwadze, przyrządzając swoje własne dania – zwłaszcza w sezonie niekorzystnym dla alergików. Dla przykładu prosty przepis: ugotuj cebulę razem ze skórą i ząbkiem czosnku, dodaj pół kubka posiekanych liści i korzenia z wiesiołka. Po 5 minutach dorzuć pół kubka pokrojonej w kostkę łodygi selera, pozostawiając je na ogniu przez następne kilka minut (do 10 minut). Przed jedzeniem obierz cebulę i przypraw zupę octem winnym, pieprzem, ostrą papryką i kurkumą.