Jedzenie, które poprawia pracę mózgu (WIDEO)
Kiedy chcemy się skupić i poprawić wydajność umysłową, zazwyczaj sięgamy po słodycze oraz mocną kawę. Czy to dobre rozwiązanie? Sprawdź, jakie produkty warto jeść, aby poprawić sprawność intelektualną.
Okazuje się, że produkty, które pozornie mogą wydawać się korzystne dla polepszenia pracy mózgu, wcale nie są dla nas dobre. Zapraszamy do obejrzenia materiału wideo, w którym zaprezentowaliśmy produkty, dzięki którym znacznie poprawisz swoje funkcje poznawcze i poprawisz wydolność mózgu. Jakie produkty tam znajdziesz?
Przede wszystkim, bardzo ważne dla naszego organizmu są produkty pełnoziarniste, jak na przykład pełnoziarniste płatki śniadaniowe, otręby pszenne, chleb razowy i pełnoziarnisty makaron. Produkty te dostarczają energię do organizmu, ponieważ mają niski indeks glikemiczny i wolną uwalniają glukozę do układu krążenia.
Często niedocenianym produktem, który ma dobry wpływ na nasz organizm są tłuste ryby. Kluczowe są tu kwasy tłuszczowe, które nie mogą powstać w ciele i muszą być pozyskiwane w diecie. Są dobre dla zdrowia mózgu, ale też dla serca, stawów i ogólnego samopoczucia.
O jakich produktach należy jeszcze pamiętać? Sprawność naszego mózgu znacznie poprawią między innymi jagody, czarna porzeczka, nasiona dyni, brokuły, szałwia i orzechy włoskie. Produkty te zawierają odpowiednie dawki potrzebnych witamin, jak na przykład witamina C czy witamina K. Pomidory z kolei zawierają likopen, który może chronić przed uszkodzeniami ze strony wolnych rodników.
Chcesz dowiedzieć się więcej i poznać inne produkty, które wpływają korzystnie na nasz mózg? Zapraszamy do obejrzenia materiału wideo.