Jedzenie, które uchroni cię przed rakiem piersi
Badania na myszach przeprowadzane na Uniwersytecie w Michigan dowiodły, że sulforafan, związek znajdujący się w brokułach, zmniejszał liczbę komórek macierzystych raka piersi. W przypadku ludzi wartość sulforafanu zawartego w brokułach może nie być wystarczająca, by tylko w ten sposób zapewnić dostateczną profilaktykę. Niemniej jednak warto często sięgać po surowe lub gotowane brokuły. Przy czym wysoka temperatura redukuje część pożądanego składnika.
Łosoś
Suplementowanie diety olejami z ryb przez przynajmniej 10 lat może w znaczący sposób obniżyć ryzyko zachorowania na raka przewodowego sutka, który jest jednym z najbardziej powszechnych rodzajów raka piersi. Dzieje się tak, ponieważ kwasy tłuszczowe omega-3 zapobiegają powstawaniu stanów zapalnych w tym obszarze, które mogą doprowadzić do choroby. Oczywiście równie skuteczne okazuje się spożywanie rybnych posiłków, zawierających dobroczynne składniki.
Oliwa z oliwek
Przeciwutleniacze zawarte w oliwie z oliwek oraz kwas oleinowy zapobiegają wzrostowi komórek nowotworowych. Działania takie zostały wykazane podczas badań przeprowadzanych w Barcelonie, kiedy to szczury poddawano diecie, w której tłuszcz pochodził przede wszystkim z oliwy z oliwek.
Pietruszka
Apigenina zawarta w pietruszce zwiększa odporność organizmu na wzrost komórek nowotworowych, przez co ich rozwój ulega zahamowaniu. Badania zostały przeprowadzone na Uniwersytecie Missouri. Mielona pietruszka, dodawana do codziennych potraw to nie tylko smaczna przyprawa, ale i tarcza ochronna przed rakiem.
Kawa
Dwie do czterech filiżanek kawy dziennie mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia agresywnej postaci raka piersi. Przeciwutleniacze zawarte w kofeinie pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami, które prowadziłyby do rozwoju choroby.
Śliwka i brzoskwinie
Zgodnie z badaniami przeprowadzanymi na Uniwersytecie w Teksasie owoce te zawierają wysoki poziom przeciwutleniaczy. Dwa rodzaje polifenoli pomagają zwalczać komórki nowotworowe powodujące rozwój raka piersi, nie naruszając przy tym zdrowych komórek.
Błonnik
Pół kubka fasoli dostarcza ci około 10 gramów błonnika. Taka jego ilość spożywana codziennie powoduje, że ryzyko wystąpienia raka piersi obniża się o 7 procent. Specjaliści zalecają spożywanie różnych warzyw zawierających błonnik.
Orzechy włoskie
Orzechy włoskie wykazują właściwości, które zapobiegają rozwojowi komórek rakowych. Grupa myszy przebadanych przez naukowców Uniwersytetu Medycznego w Wirginii Zachodniej spożywała w swojej diecie około 50 gramów orzechów dziennie. Kontrolna grupa zwierząt jadła posiłki o takiej samej wartości kalorycznej, ale nie było w nich orzechów. Po 34 dniach tempo wzrostu guzów nowotworowych u przedstawicieli pierwszej grupy spadło. Eksperci uważają, że taki wpływ możliwy jest dzięki obecności w orzechach włoskich kwasu tłuszczowego alfa-linolenowego omega-3, fitosteroli i przeciwutleniaczy.