Jedzenie, które zapobiega uderzeniom gorąca
Uderzenia gorąca pojawiają się, gdy poziom estrogenu w organizmie ulega wahaniom i spada. Czosnek zawiera fitoestrogeny, które naśladują działanie estrogenów produkowanych w organizmie. W trosce o siebie warto spożywać przynajmniej jeden ząbek czosnku dziennie, jeśli uderzenia gorąca mają podłoże hormonalne.
Czerwone wino
Lampka czerwonego wina spowalnia usuwanie estrogenów z organizmu, co pozwala na utrzymanie ich właściwego poziomu. Należy jednak uważać, gdyż zbyt duża ilość alkoholu gwałtownie obniża poziom cukru we krwi. W ten sposób, chroniąc się przed uderzeniami gorąca, można spowodować... uderzenia gorąca.
Grzyby
Brak selenu jest jedną z przyczyn nadmiernego stresu. Z kolei epinefryna – hormon stresu – odpowiada za uderzenia gorąca. Grzyby zawierają selen, dzięki czemu możemy zapobiec występowaniu takiego nieprzyjemnego związku przyczynowo-skutkowego.
Papryka
Papryka pośród wielu prozdrowotnych właściwości wykazuje zdolność do normalizowania poziomu cukru we krwi. Dzięki temu zapobiegamy uderzeniom gorąca.
Truskawki
Truskawki zawierają błonnik, witaminę C oraz fitoestrogeny, które pomagają zachować właściwą równowagę hormonalną.
Pełnoziarnisty makaron
Zawarty w nim błonnik pomaga na co dzień stabilizować poziom cukru we krwi. Ponadto zawiera fitoestrogeny, dzięki czemu zapobiegamy powstawaniu uderzeń gorąca związanych z obniżonym poziomem estrogenów.
Ananas
Ananas pomaga zwalczać uderzenia gorąca, dzięki zawartej w nim witaminie C.
Melon
By zapewnić sobie ulgę w walce z uderzeniami gorąca, można sięgnąć po dwa do trzech kubków pokrojonego melona dziennie. Pomaga w tym zawarta w owocach witamina C.
Zielona sałata
Zawarte w zielonej sałacie przeciwutleniacze, żelazo, kwas foliowy i wapń pomagają w utrzymaniu właściwego poziomu estrogenów i cukru we krwi.