Jedzenie kurczaka dwa razy w tygodniu zwiększa ryzyko rozwoju chorób serca. Badania Amerykanów

Wystarczy dwa razy w tygodniu sięgnąć po kurczaka, by zwiększyć ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego. Na tym nie kończą się złe wieści. Duża ilość przetworzonego mięsa w diecie również sprzyja problemom sercowym i przedwczesnym zgonom. Po raz kolejny potwierdziły to badania wykonane w Stanach Zjednoczonych.

Sięganie po mięso sprzyja rozwojowi chorób sercowychSięganie po mięso sprzyja rozwojowi chorób sercowych
Źródło zdjęć: © iStock
Katarzyna Grzęda-Łozicka

Serce nie lubi kurczaka ani przetworzonego mięsa

Naukowcy ostrzegają. Częste sięganie po przetworzone mięso, takie jak hot dogi, szynka czy salami zwiększa szansę na przedwczesną śmierć. Po raz kolejny potwierdzili to w swoich badaniach amerykańscy badacze. Ich zdaniem zdrowe serce nie idzie w parze z dietą bogatą w mięso i to niezależnie od jego rodzaju.

Ryzyko zachorowania na choroby sercowe wzrasta o 4 proc. u osób, które spożywają kurczaka co najmniej dwa razy w tygodniu. Z kolei osoby sięgające po bekon dwa razy w tygodniu są o 7 proc. bardziej narażone na rozwój chorób sercowo-naczyniowych.

Amerykańscy naukowcy z uniwersytetów Northwestern i Cornella przeanalizowali diety prawie 30 tys. osób. Na tej podstawie stwierdzili, że miłośnicy przetworzonego mięsa mówiąc w skrócie skracają sobie życie.

Fast food niszczy układ odpornościowy

Dieta bogata w mięso zwiększa ryzyko chorób sercowych
Dieta bogata w mięso zwiększa ryzyko chorób sercowych © iStock

Osoby, które często sięgają po czerwone mięso są o 3 proc. bardziej narażone na śmierć w młodym wieku. Jedzenie mięsa zwiększa ryzyko zawału, nadciśnienia, miażdżycy oraz nowotworu.

Zobacz także: Konsekwencje jedzenia mięsa. Spożywanie kurczaka ma wpływ na rozwój trzech rodzajów raka

Zamiast mięsa sięgnij po ryby

Naukowcy przekonują, że najlepszym rozwiązaniem jest zastąpienie mięsa – rybami. Badania pokazują, że jedzenie łososia, dorsza lub tuńczyka może chronić nasze serce.

"Modyfikacja spożycia białek zwierzęcych może być ważną strategią pomagającą zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i zagrożenie związane z przedwczesną śmiercią" – podkreśla Victor Zhong jeden z autorów badania, z wydziału nauk o żywieniu na Uniwersytecie Cornella.

Co 9 minut ktoś umiera w Polsce z powodu niewdolności serca
Co 9 minut ktoś umiera w Polsce z powodu niewdolności serca © iStock

Tymczasem najnowsze badania opublikowane w JAMA Internal Medicine to kolejne potwierdzenie na to, że dieta bogata w mięso może przyczyniać się do rozwoju wielu chorób.

"Spożycie czerwonego mięsa jest również konsekwentnie powiązane z innymi problemami zdrowotnymi, takimi jak rak" – podkreśla prof. Norrina Allen, z Northwestern University Feinberg School of Medicine.

Przeczytaj także: Jedzenie grillowanego lub mocno wypieczonego mięsa zwiększa ryzyko nadciśnienia

Pierwsze objawy chorób serca

Choroby serca i układu krążenia są drugim najczęstszym zabójcą w Wielkiej Brytanii, w Polsce - pierwszym. Autorzy badania uważają, że wprowadzenie nawet niewielkich modyfikacji w naszej diecie, jest w stanie wydłużyć życie wielu osobom.

Eksperci przypominają, że dorośli powinni starać się jeść więcej owoców morza, orzechów i fasoli.

Dieta bogata w owoce i warzywa korzystnie wpływa na serce
Dieta bogata w owoce i warzywa korzystnie wpływa na serce © iStock

Brytyjska służba zdrowi zaleca, by ograniczyć spożycie czerwonego mięsa do 70 g dziennie. W Polsce statystyki pokazują, że co 9 minut ktoś umiera na serce. Na niewydolność serca cierpi około 700-800 tysięcy chorych.

Lekarze opracowali listę pierwszych objawów, które mogą świadczyć o rozwoju chorób serca:

  • Ból w klatce piersiowej,
  • Mdłości,
  • Ból brzucha przypominający niestrawność,
  • Uczucie duszności i gorąca oraz bóle w klatce piersiowej,
  • Ból nóg - skurcze łydek,
  • Ból ramion,
  • Ból szczęki lub pleców,
  • Duszenie, uczucie dławienia,
  • Opuchnięte kostki,
  • Ekstremalne zmęczenie,
  • Nieregularne bicie serca.

Części z tych objawów trudno jednoznacznie skojarzyć z problemami sercowymi, ale warto zwrócić na nie uwagę i skonsultować niepokojące sygnały z lekarzem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka