Jedzenie więcej niż trzech jajek dziennie szkodzi zdrowiu

Jajka przez lata nie miały dobrej prasy. Oskarżano je o podnoszenie cholesterolu. W ostatnim czasie okazało się, że nie są aż tak szkodliwe dla zdrowia. Teraz naukowcy znowu wzięli jajka pod lupę i przekonują, że jedzenie trzech lub więcej dziennie może szkodzić zdrowiu. I znów chodzi o cholesterol.

Jedzenie więcej niż trzech jajek dziennie szkodzi zdrowiuJedzenie więcej niż trzech jajek dziennie szkodzi zdrowiu
Źródło zdjęć: © 123rf.com

Czy jedzenie jajek szkodzi zdrowiu?

Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Chicago przez prawie 18 lat zbierali informacje na temat żywienia ok. 29 000 osób. Skupili się na jajkach i zawartym w nich cholesterolu. Założyli, że jedno duże jajko zawiera ok. 186 mg cholesterolu.

Wśród 29 tys. osób na przestrzeni 18 lat odnotowano ponad 5 tys. incydentów sercowo-naczyniowych: 1302 udarów, 1897 zawałów serca, 113 śmierci spowodowanych inną chorobą serca. Ponadto 6132 osoby zmarły z innych przyczyn.

Z badań wynika, że przyjmowanie 300 mg cholesterolu dziennie zwiększa ryzyko choroby serca o 3,2 proc., a ryzyko przedwczesnej śmierci o 4,4 proc. Z każdym kolejnym jajkiem zjadanym codziennie ryzyko przedwczesnej śmierci wzrasta o prawie 2 proc.

Dlaczego warto jeść jajko na miękko?

Jedzenie jajek i inne czynniki ryzyka

Naukowcy przez ostatnie lata przekonywali, że spożycie jajek nie przyczynia się do zwiększenia stężenia cholesterolu we krwi. Badacze z Chicago twierdzą, że związane jest to z nieuwzględnieniem faktu, że jedzenie jajek może być związane z innymi niezdrowymi zachowaniami.

Wymieniają tu przede wszystkim niską aktywność fizyczną, uzależnienie od papierosów i niezdrową dietę. Badanie przeprowadzone przez naukowców z Chicago obejmowało wszystkie te czynniki.

Victoria Taylor, starszy dietetyk z British Heart Foundation przekonuje, że tego typu badania wskazują jedynie na związek między spożyciem jajek a chorobami serca, ale nie mają charakteru przyczynowo-skutkowego. Potrzeba dalszych badań, aby zrozumieć istotę tego związku.

Zwraca też uwagę na fakt, że jajka są pożywnym produktem, ale dużo zależy od tego jak je przygotujemy. Jajko na miękko lub na twardo jest dużo zdrowsze niż jajecznica na bekonie podana z kilkoma kromkami białego pieczywa.

Osoby mające problem z wysokim stężeniem cholesterolu we krwi powinny uważniej układać swój jadłospis i zwracać uwagę na produkty bogate w cholesterol.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka