Często jesz ogórki kiszone? Dietetycy mówią, jakich zmiany zachodzą
Ogórki kiszone, w przeciwieństwie do tych w occie, mogą przynieść wiele korzyści zdrowotnych - proces fermentacji pozwala na rozwój korzystnych bakterii, które wspierają mikrobiom jelitowy. Dlaczego warto po nie sięgnąć?
W tym artykule:
W czym kiszenie jest lepsze od marynowania?
Podczas fermentacji bakterie, takie jak lactobacillus, przekształcają cukry w kwas mlekowy tworząc żywność bogatą w probiotyki. Te żywe kultury bakterii mogą poprawić trawienie, wzmocnić układ odpornościowy i zmniejszyć stany zapalne.
Dietetyk Sharon Palmer na łamach "Huffpost" podkreśla, że żywe kultury bakterii w fermentowanych ogórkach mogą zwiększyć różnorodność bakterii w jelitach, co może obniżyć ryzyko chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca typu 2 czy rak.
"Fermentacja jest korzystna dla mikrobiomu jelitowego, ponieważ pomaga wprowadzić zdrowe bakterie do układu trawiennego, co może pomóc w trawieniu i wspierać zrównoważony mikrobiom. Te probiotyki mogą pomóc poprawić zdrowie jelit, wzmocnić układ odpornościowy, a nawet pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego" - dodaje dietetyk Pelc Graca.
Najlepszy drink na grypę i przeziębienie
Jak wybrać najlepsze ogórki? Warto szukać na etykiecie informacji "naturalnie fermentowane/kiszone" i sprawdzać, czy w słoiku znajduje się mętna zalewa - to właśnie w niej znajdują się probiotyki.
Eksperci ostrzegają jednak przed wysoką zawartością sodu w ogórkach kiszonych. Jeden kawałek może zawierać znaczną część dziennego zalecanego spożycia soli, co jest istotne dla osób ograniczających jej spożycie.
Po jakie inne kiszonki warto sięgnąć?
Nie tylko ogórki mogą wzmocnić układ odpornościowy czy pomóc w redukcji stanów zapalnych. Także sok z kiszonej kapusty jest naturalnym eliksirem zdrowia, bogatym w witaminę C i probiotyki. Regularne spożywanie tego soku ureguluje funkcje trawienne i zapobiegnie problemom żołądkowym. - wzbogaci on zdrową florę bakteryjną naszych jelit.
Kisić można także inne nieoczywiste warzywa - np. ostatnio bardzo popularne rzodkiewki oraz marchewki. Te ostatnie to nietypowy, ale zdrowy przysmak bogaty w beta-karoten, witaminy i błonnik i wspierający wzrok, zdrową skórę i prawidłowe trawienie.
Kiszonki są nie tylko niskokaloryczne, ale także bogate w błonnik, co czyni je idealnym dodatkiem do diety redukcyjnej. Zawierają luteinę i zeaksantynę, które wspierają zdrowie oczu, oraz witaminę C, która wzmacnia naczynia krwionośne i serce, redukując ryzyko nadciśnienia. Fermentacja zwiększa biodostępność składników odżywczych, czyniąc je bardziej przyswajalnymi dla naszego organizmu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Źródła
- Huffpost
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.