Jesienne koktajle – zdrowe i rozgrzewające
Latem - lekkie i orzeźwiające, jesienią - rozgrzewające, pełne witamin i wzmacniające organizm. Zdrowe koktajle to doskonały pomysł na podwyższenie odporności i poprawienie samopoczucia. Dobry blender i odpowiednie składniki – to recepta na idealne, warzywno-owocowe smoothie.
Nie zawsze korzystna jesienna pogoda wpływa na działanie całego naszego organizmu. Często w tym czasie czujemy się osłabieni i zmęczeni. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że z tymi objawami możemy poradzić sobie w bardzo prosty sposób. Sprawdzoną receptą na dobre samopoczucie i uniknięcie przeziębienia jest dodanie do swojej diety kilku zdrowych, rozgrzewających składników.
Sprytnym sposobem na modyfikację naszego codziennego sposobu odżywiania w celu zwiększenia odporności jest picie warzywnych lub owocowych koktajli oraz używanie do ich przygotowania produktów znanych ze swoich rozgrzewających właściwości. Popularne szczególnie latem napoje możemy urozmaicać, dodając do nich przyprawy takie jak imbir, pieprz, chili czy kurkuma.
Do komponowania jesiennych smoothie możemy wykorzystać zupełnie nowe, sezonowe „bazy”. Zamiast popularnego awokado, warto wypróbować królującą o tej porze roku dynię, brokuły czy buraki – są one nie tylko źródłem witamin, ale także jednymi z najbardziej rozgrzewających warzyw dostępnymi niemal w każdym sklepie spożywczym.
Smoothie przygotowane z buraka, bananów i imbiru jest prawdziwą bombą rozgrzewająco – witaminową, jedyna trudność tkwi w dobrym sprzęcie do jego przygotowania. Pamiętajmy, że burak jest warzywem o bardzo specyficznej strukturze i użycie do jego blendowania sprzętu, który ma niewystarczające możliwości, sprawi, że nie tylko nie napijemy się pysznego koktajlu, ale także stracimy sporo czasu i cierpliwości. W takim wypadku przydatna może okazać się np. funkcja Pulse, którą oferuje Amica w blenderze kielichowym BTK 5011 IN., dzięki której możemy rozdrobnić nawet najtwardsze produkty.
Smoothie możemy urozmaicać także innymi zdrowymi dodatkami, jak fasola, kasza jaglana czy kasza gryczana. Wszystkie te produkty są idealne jako element jesiennego jadłospisu ze względu na swoje rozgrzewające właściwości. Warto też wspomnieć o czosnku - podobnie jak imbir, ma działa antybakteryjnie i może stanowić naturalną pomoc w walce z niejedną infekcją. Nie bez powodu produkty te są nazywane naturalnymi antybiotykami.
Wiele osób ma obawy przed wypiciem koktajlu złożonego z warzyw i przypraw. Pamiętajmy jednak, że wcale być on słodki by dobrze smakować – lekki napój w wersji warzywno-owocowej będzie świetną i zdrową alternatywą dla tradycyjnej zupy. Ilość różnych wariantów smakowych i bogactwo produktów, do których mamy teraz dostęp w każdym sklepie, czy na targu, sprawia, że fanami smoothies mogą zostać zarówno osoby, które cenią zdrowy styl życia, jak i ci, którzy po prostu lubią smaczne i dietetyczne potrawy.