Jest rakotwórcze, prowadzi do udaru. Wystarczy 50 g dziennie
Nie możesz obyć się bez mięsa? Uważaj. Kolejne analizy naukowe dowodzą, że niektóre jego rodzaje są odgromnym zagrożeniem dla zdrowia. Jaki rodzaj jest najgorszy?
W tym artykule:
Tego mięsa unikaj
Naukowcy przez wiele lat analizowali wpływ diety na zdrowie, a teraz dowodzą, że dieta bogata w niektóre produkty mięsne może mieć negatywne skutki dla układu sercowo-naczyniowego.
Jak wyjaśnia dr Shireen Kassam, założycielki Plant-Based Health Professionals UK, głównym pokarmem, który może powodować skłonność do udaru, jest mięso, a konkretnie to przetworzone i czerwone.
Potwierdzają to badania opublikowane w "European Heart Journal", w których wzięło udział ponad 400 tys. uczestników z dziewięciu krajów. W badaniu zidentyfikowano żywność związaną z ryzykiem zarówno udaru niedokrwiennego, jak i krwotocznego.
Okazało się, że spożywanie zaledwie 50 gramów czerwonego i przetworzonego mięsa dziennie wiązało się z 14-proc. wzrostem ryzyka udaru niedokrwiennego.
Naukowcy tłumaczą, że przetworzone i czerwone mięso może zwiększać ryzyko udaru z kilku powodów.
Przede wszystkim przetworzone mięso, takie jak wędliny, kiełbasy czy szynki, często zawiera duże ilości soli, konserwantów, wzmacniaczy smaku i innych dodatków chemicznych.
Te substancje mogą negatywnie wpływać na układ sercowo-naczyniowy, przyczyniając się do wzrostu ciśnienia krwi i pogarszając zdrowie naczyń krwionośnych i serca.
Dodatkowo, podczas przetwarzania mięsa mogą powstawać substancje rakotwórcze, takie jak nitrozaminy i heterocykliczne aminy, które powstają w wyniku podgrzewania i długotrwałego smażenia mięsa w wysokich temperaturach. Te substancje mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie naczyń krwionośnych i zwiększać ryzyko wystąpienia udaru.
Ważne jest również to, że przetworzone mięso często jest bogate w nasycone tłuszcze i cholesterol, które mogą prowadzić do zwiększenia stężenia złego cholesterolu (LDL) we krwi, co przyczynia się do tworzenia się blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. To z kolei zwiększa ryzyko wystąpienia udaru.
Warto pamiętać, że choć czerwone mięso może być cennym źródłem składników odżywczych, zaleca się spożywanie go umiarkowanie i równoważenie z dietą bogatą w warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe i zdrowe źródła białka, takie jak ryby czy roślinne źródła białka. Ważne jest również wybieranie chudych części mięsa i unikanie przetworzonego czerwonego mięsa, takiego jak wędliny i kiełbasy.
Jakie są objawy udaru?
Na udar mózgu wskazują takie objawy, jak:
- nagły, silny ból głowy,
- zaburzenia mowy, mowa niewyraźna, bełkotliwa, niespójna, trudności w rozumieniu mowy,
- jednostronne zaburzenia siły mięśniowej, problem z poruszaniem jedną ręką czy nogą,
- zaburzenia symetrii twarzy, opadanie kącika ust, opadanie powieki,
- zaburzenia widzenia, podwójne widzenie, niewyraźne widzenie, jednostronna utrata wzroku,
- zaburzenia równowagi, problemy z koordynacją, kłopot z poruszaniem się.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.