Jest rakotwórcze, prowadzi do udaru. Wystarczy 50 g dziennie

Nie możesz obyć się bez mięsa? Uważaj. Kolejne analizy naukowe dowodzą, że niektóre jego rodzaje są odgromnym zagrożeniem dla zdrowia. Jaki rodzaj jest najgorszy?

Według najnowszych doniesień naukowców, spożywanie dwóch rodzajów mięsa może zwiększać ryzyko udaru o 14 procentWedług najnowszych doniesień naukowców, spożywanie dwóch rodzajów mięsa może zwiększać ryzyko udaru o 14 procent
Źródło zdjęć: © Getty Images

Tego mięsa unikaj

Naukowcy przez wiele lat analizowali wpływ diety na zdrowie, a teraz dowodzą, że dieta bogata w niektóre produkty mięsne może mieć negatywne skutki dla układu sercowo-naczyniowego.

Jak wyjaśnia dr Shireen Kassam, założycielki Plant-Based Health Professionals UK, głównym pokarmem, który może powodować skłonność do udaru, jest mięso, a konkretnie to przetworzone i czerwone.

Potwierdzają to badania opublikowane w "European Heart Journal", w których wzięło udział ponad 400 tys. uczestników z dziewięciu krajów. W badaniu zidentyfikowano żywność związaną z ryzykiem zarówno udaru niedokrwiennego, jak i krwotocznego.

Okazało się, że spożywanie zaledwie 50 gramów czerwonego i przetworzonego mięsa dziennie wiązało się z 14-proc. wzrostem ryzyka udaru niedokrwiennego.

Naukowcy tłumaczą, że przetworzone i czerwone mięso może zwiększać ryzyko udaru z kilku powodów.

Przede wszystkim przetworzone mięso, takie jak wędliny, kiełbasy czy szynki, często zawiera duże ilości soli, konserwantów, wzmacniaczy smaku i innych dodatków chemicznych.

Te substancje mogą negatywnie wpływać na układ sercowo-naczyniowy, przyczyniając się do wzrostu ciśnienia krwi i pogarszając zdrowie naczyń krwionośnych i serca.

Dodatkowo, podczas przetwarzania mięsa mogą powstawać substancje rakotwórcze, takie jak nitrozaminy i heterocykliczne aminy, które powstają w wyniku podgrzewania i długotrwałego smażenia mięsa w wysokich temperaturach. Te substancje mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie naczyń krwionośnych i zwiększać ryzyko wystąpienia udaru.

Ważne jest również to, że przetworzone mięso często jest bogate w nasycone tłuszcze i cholesterol, które mogą prowadzić do zwiększenia stężenia złego cholesterolu (LDL) we krwi, co przyczynia się do tworzenia się blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. To z kolei zwiększa ryzyko wystąpienia udaru.

Warto pamiętać, że choć czerwone mięso może być cennym źródłem składników odżywczych, zaleca się spożywanie go umiarkowanie i równoważenie z dietą bogatą w warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe i zdrowe źródła białka, takie jak ryby czy roślinne źródła białka. Ważne jest również wybieranie chudych części mięsa i unikanie przetworzonego czerwonego mięsa, takiego jak wędliny i kiełbasy.

Jakie są objawy udaru?

Na udar mózgu wskazują takie objawy, jak:

  • nagły, silny ból głowy,
  • zaburzenia mowy, mowa niewyraźna, bełkotliwa, niespójna, trudności w rozumieniu mowy,
  • zaburzenia symetrii twarzy, opadanie kącika ust, opadanie powieki,
  • zaburzenia widzenia, podwójne widzenie, niewyraźne widzenie, jednostronna utrata wzroku,
  • zaburzenia równowagi, problemy z koordynacją, kłopot z poruszaniem się.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka