Trwa ładowanie...

Kalorie w łososiu - właściwości odżywcze, kaloryczność

Łosoś jest zdrową morską rybą i warto zastąpić nim mięso w czasie obiadu. Co ważne łososia można jeść w różnych postaciach i przygotowywać w różny sposób. Łosoś zawiera dość dużo kalorii, jednak ze względu na swoje wartości odżywcze warto po niego sięgać. Łosoś ma bardzo charakterystyczny smak i zapach, a wędzony doda naszym potrawom wyjątkowego, niepowtarzalnego aromatu. Łosoś jest często wykorzystywany w dietach odchudzających. Choć ma on dość sporo kalorii, to zawieraj wiele składników, które pozwalają szybko spalać tłuszcze, białka i węglowodany. Pamiętajmy również, że jest on źródłem zdrowych kwasów omega 3 i nie należy się ich obawiać.

Zobacz film: "Łosoś - bogactwo zdrowych składników"

spis treści

1. Właściwości odżywcze łososia

Świeży łosoś jest bogatym źródłem białka i ma niską zawartość sodu. Duża zawartość białka w łososiu pozwala zachować masę mięśniową w czasie redukcji tkanki tłuszczowej oraz sprawia, że łatwiej nam odbudować mięśnie po wysiłku fizycznym. Łosoś zawiera dużo witaminy B1, która pomaga spalać białka i tłuszcze. Świeży łosoś zawiera również witaminę B12, dzięki której nasz układ nerwowy działa sprawniej. Wzmacnia ona również układ kostny, wspomaga produkcję krwi oraz bierze udział w spalaniu tkanki tłuszczowej.

Świeży łosoś to również źródło witaminy D. Witamina ta jest odpowiedzialna głównie za gospodarkę wapnia i fosforu. Poprawia ona również pracę naszego układu odpornościowego i kontroluje wydzielanie insuliny.

Dania z łososia to świetne źródło zdrowych kwasów tłuszczowych
Dania z łososia to świetne źródło zdrowych kwasów tłuszczowych (123rf)

Świeży łosoś zawiera również potas. Wspomaga on gospodarkę elektrolitową organizmu oraz wspomaga pracę mózgu, serca i mięśni. Braki potasu w organizmie mogą prowadzić do zmęczenia, drażliwości i zwiększonego ciśnienia. Łosoś zawiera również dużo magnezu, który również wspomaga trawienie tłuszczy, białek i węglowodanów. Magnez znajdujący się w łososiu pomaga również ochronić serce, poprawić pamięć, czy wzmocnić mięśnie.

Cała prawda o łososiu
Cała prawda o łososiu

Łosoś jest jedną z najchętniej spożywanych ryb na świecie. Wiele osób uważa, że jego jedzenie przyczynia...

zobacz galerię

2. Kaloryczność łososia

Świeży łosoś ma 127 kalorii w 100 g. Jeśli lubimy gotowanego łososia, to według tabel kaloryczności w tej postaci będzie miał już 186 kalorii. Jeśli ugotujemy łososia na parze, to będzie miał on trochę mniej kalorii. Gotowanie łososia na parze sprawia, że oszczędzamy dokładnie 16 kalorii. Łosoś gotowany na parze będzie miał tylko 170 kalorii w 100 g. Wędzenie nie ma dużego wpływu na ilość kalorii w łososiu. 100 g wędzonego łososia ma 153 kalorie.

Najwięcej kalorii będzie miał łosoś smażony. Smażenie sprawia, że łosoś staje się bardzo kaloryczny. W 100 g łosoś po usmażeniu może mieć nawet 356 kalorii. Osoby na diecie powinny więc zrezygnować z łososia smażonego ze względu na ilość kalorii. Na szczęście dobrą propozycją dla osób na diecie jest grillowanie. Taki sposób przygotowania sprawi, że mięso łososia będzie bardzo aromatyczne i nadal będzie zawierało mało kalorii. Okazuje się bowiem, że grillowanie łososia sprawia, że ilość kalorii jest porównywalna do gotowania. Pamiętajmy więc, że grillowany łosoś ma 167 kalorii.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

Łososia można również kupić w konserwie. Łosoś z konserwy można wykorzystać do przygotowania sałatek lub pasty na kanapki. Na dodatek łosoś w konserwie ma nadal niewiele kalorii. Konserwa z łososia ma tylko 150 kalorii w 100 g.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.