Kandyzowany imbir - właściwości, przepis, przeciwwskazania

Kandyzowany imbir to świetny dodatek, który poprawia smak potraw i dodaje im aromatu. Imbir przygotowany w ten sposób pasuje idealnie do gorących napojów, przekąsek czy ciast. Jak kandyzować imbir?

Kandyzowany imbir powinien być przechowywany w szczelnie zamkniętym pojemniku. Kandyzowany imbir powinien być przechowywany w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Źródło zdjęć: © 123rf
Paula Komendarczuk

Na czym polega proces kandyzowania?

Kandyzowanie to proces znany już od starożytności, wówczas przetwarzano w ten sposób figi oraz daktyle. Kandyzowanie to konserwacja owoców za pomocą gotowania ich w słodkim syropie.

Obróbka ta pozwala na zachowanie koloru i kształtu produktu, a także na wzmocnienie smaku i aromatu. Kandyzowane owoce stają się o wiele słodsze, przyjmuje się że wchłaniają nawet 70-72% cukru.

Przekłada się to na ich kaloryczność, ale mimo to kandyzowane wyroby mają właściwości zdrowotne i cieszą się dużą popularnością. W Polsce najczęściej można spotkać kandyzowane cytryny, jabłka, gruszki, truskawki, ananasy, wiśnie czy śliwki.

Zdecydowanie warty spróbowania jest kandyzowany imbir, temu procesowi można poddać jego korzeń, łodygę, a nawet kwiaty. Ciekawym smakiem charakteryzuje się również kandyzowana mięta, pelargonia, róża czy rabarbar.

Właściwości kandyzowanego imbiru

  • pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego,
  • działa żółciopędnie,
  • działa rozkurczowo,
  • wspiera odporność organizmu,
  • niweluje zaparcia,
  • łagodzi mdłości,
  • poprawia apetyt,
  • poprawia krążenie krwi,
  • łagodzi bóle menstruacyjne,
  • redukuje ból stawów,
  • wspiera walkę z przeziębieniem,
  • zmniejsza ból głowy,
  • rozgrzewa,
  • odświeża oddech,
  • ma działanie bakteriobójcze,
  • zmniejsza kaszel,

Kandyzowany imbir jest słodki i pikantny jednocześnie. W jego składzie można znaleźć na przykład gingerol oraz zinferon, substancje te tworzą ostry smak imbiru, a także pozytywnie oddziałują na organizm. Kandyzowany imbir jest bogaty w wapń, fosfor, żelazo, potas, witaminę C, B1, B2, A oraz K.

Przepis na kandyzowany imbir

Kandyzowany imbir jest dostępny w wielu sklepach, ale często w składzie znajdują się zupełnie niepotrzebne dodatki, które negatywnie wpływają na smak produktu. Kandyzowanie owoców nie jest trudne i nie wymaga użycia dużej ilości składników.

Składniki:

  • 50 dag świeżego imbiru,
  • 1 kg cukru trzcinowego,
  • woda,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

Imbir dokładnie obieramy za pomocą obieraczki lub łyżeczki. Kroimy go na cienkie plasterki lub kostkę, w zależności od naszych preferencji. Kawałki przekładamy do małego garnuszka i zalewamy wodą.

Po zagotowaniu płynu, zmniejszamy moc kuchenki i gotujemy całość przez ok. 10 minut. Następnie odcedzamy imbir, zalewamy wodą i ponownie gotujemy przez 10 minut.

Wyławiamy imbir z wody, mieszamy go z cukrem, szczyptą soli i zalewamy wodą, by przykryła zawartość. Na niewielkim ogniu podgrzewamy rondelek, mieszając do momentu aż powstanie gęsty syrop (zajmuje to około 2 godzin).

Imbir wyjmujemy z sosu i obtaczamy w cukrze, zostawiamy na całą noc. Gotowy produkt przechowujemy w szczelnym pojemniku i ustawiamy go w chłodnym miejscu.

Kandyzowany imbir to świetny dodatek do herbaty, pierników, kompotów, konfitur, deserów, ciast, napojów czy przekąsek. Jest niezwykle smaczny i aromatyczny.

Przeciwwskazania do spożywania imbiru

Imbir niestety nie może być spożywany przez każdego. Powinny zrezygnować z niego chorzy na nadciśnienie tętnicze, cukrzycę, hemofilię, wrzody żołądka lub dwunastnicy, a także refluks żołądkowo-przełykowy.

Warto również pamiętać, że imbir należy stosować z umiarem. Dzienna dawka imbiru to 4 gramy, przekroczenie tej normy może spowodować zgagę i niestrawność.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka