Kapuściane placuszki
Placki wegetariańskie mogą mieć wiele twarzy, ale łączy je jedno – ich przygotowanie nie jest ani skomplikowane, ani czasochłonne. Dlatego też przepisy wegetariańskie mają wielu zwolenników. Jednym z popularniejszych dań są kapuściane placuszki.
Składniki:
- ziemniaki (80 dag),
- kiszona kapusta (20 dag),
- pęczek dymki,
- 2 jaja,
- 5 łyżek mąki,
- 3 łyżki masła,
- 2-3 ząbki czosnku,
- olej,
- sól,
- pieprz,
- kminek.
Sposób przygotowania:
Dokładnie umyj ziemniaki i gotuj je w mundurkach przez około 20 minut. Ostudź je, obierz i rozdrobnij je w maszynce (możesz także przepuścić ziemniaki przez praskę). Posiekaj kiszoną kapustę, włóż ją do rondla, dodaj 2 łyżki masła, odrobinę kminku, niewielką ilość wody, a całość przez 10 minut podduszaj pod przykryciem. Na koniec odparuj nadmiar płynu. Obierz i posiekaj czosnek, to samo zrób z dymką. Użyj resztki masła do zeszklenia na patelni czosnku, dymki i szczypiorku. Do masy ziemniaczanej dodaj kapustę i dymkę z czosnkiem. Wbij jaja, wsyp przesianą mąkę, przypraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy formuj niewielkie placuszki o grubości jednego centymetra. Rozgrzej olej na patelni, układaj placuszki i smaż z obu stron, aż będą złociste. Podawaj je z sosem grzybowym lub kwaśną śmietaną.
Kalorie | 397,6 kcal |
---|---|
Białko | 10,4 g |
Tłuszcz | 16,4 g |
Cholesterol | 114,8 mg |
Węglowodany | 56,8 g |
Błonnik | 5,2 g |
Witamina C | 38,1 mg |
Witamina A | 153,6 µg |