Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Kapuściane placuszki

Avatar placeholder
15.03.2017 23:35
Kapuściane placuszki
Kapuściane placuszki (Zdjęcie autorstwa: Alpha / CC BY-SA 2.0)

Placki wegetariańskie mogą mieć wiele twarzy, ale łączy je jedno – ich przygotowanie nie jest ani skomplikowane, ani czasochłonne. Dlatego też przepisy wegetariańskie mają wielu zwolenników. Jednym z popularniejszych dań są kapuściane placuszki.

Składniki:

  • ziemniaki (80 dag),
  • kiszona kapusta (20 dag),
  • pęczek dymki,
  • 2 jaja,
  • 5 łyżek mąki,
  • 3 łyżki masła,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz,
  • kminek.

Sposób przygotowania:

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Dokładnie umyj ziemniaki i gotuj je w mundurkach przez około 20 minut. Ostudź je, obierz i rozdrobnij je w maszynce (możesz także przepuścić ziemniaki przez praskę). Posiekaj kiszoną kapustę, włóż ją do rondla, dodaj 2 łyżki masła, odrobinę kminku, niewielką ilość wody, a całość przez 10 minut podduszaj pod przykryciem. Na koniec odparuj nadmiar płynu. Obierz i posiekaj czosnek, to samo zrób z dymką. Użyj resztki masła do zeszklenia na patelni czosnku, dymki i szczypiorku. Do masy ziemniaczanej dodaj kapustę i dymkę z czosnkiem. Wbij jaja, wsyp przesianą mąkę, przypraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy formuj niewielkie placuszki o grubości jednego centymetra. Rozgrzej olej na patelni, układaj placuszki i smaż z obu stron, aż będą złociste. Podawaj je z sosem grzybowym lub kwaśną śmietaną.

Kalorie397,6 kcal
Białko10,4 g
Tłuszcz16,4 g
Cholesterol114,8 mg
Węglowodany56,8 g
Błonnik5,2 g
Witamina C38,1 mg
Witamina A153,6 µg
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze