Kiedy truskawki mogą zaszkodzić? Nie każdy może jeść te owoce

Pierwsze polskie truskawki pojawiły się już w sklepach i na targach. Chociaż te czerwone, soczyste owoce kryją w sobie moc witamin, to nie wszystkim będzie służyć ich jedzenie. Niektóre grupy szczególnie powinny unikać tych owoców.

Nie dla wszystkich truskawki to "samo zdrowie", niektórzy w ogólnie nie powinni ich jeśćNie dla wszystkich truskawki to "samo zdrowie", niektórzy w ogólnie nie powinni ich jeść
Źródło zdjęć: © Getty Images
Kamil S. Sikora

Truskawki – wielka siła w małych owocach

Są smaczne, stanowią doskonały dodatek do wielu potraw, ale przede wszystkim są bardzo zdrowe. Znajdziemy w nich porządną dawkę witaminy C, witamin z grupy B, a także wapń i fosfor. Po truskawki bez obaw mogą sięgać osoby będące na diecie, gdyż są niskokaloryczne – 100 gramów truskawek to zaledwie 32 kcal.

W tych czerwonych owocach znajdziemy też bromelinę, dzięki której oczyszczają z toksyn i odtruwają nasz organizm od wewnątrz. Jedzenie truskawek poprawia również wygląd naszej skóry i wzmacnia włosy.

Owoce te powinny znaleźć się również w codziennym jadłospisie osób z wysokim cholesterolem oraz tych, którym doskwierają problemy trawienne. Truskawki przyspieszają przemianę materii, a także działają moczopędnie. Te małe owoce to silna broń w walce z wieloma dolegliwościami, dlatego warto korzystać z ich cennych właściwości.

Kto nie powinien jeść truskawek?

Nie wszyscy mogą jednak korzystać z walorów smakowych i prozdrowotnych truskawek. Uważać powinny przede wszystkim osoby uczulone. W owocach tych znajdziemy histaminy, które mogą powodować u niektórych reakcje alergiczne, takie jak: swędzenie, pokrzywkę na skórze, wymioty, biegunkę czy stany zapalne.

Truskawki nie są również wskazane dla osób mających alergię na salicylany. Te związki znajdziemy również m.in. w malinach, jeżynach oraz pomidorach czy wiśniach. W tym przypadku uczulenie może spowodować nie tylko alergiczny nieżyt nosa, ale i niebezpieczny wstrząs anafilaktyczny oraz obrzęk naczynioruchowy.

Truskawek nie powinny też jeść osoby stosujące beta-blokery. Leki te podnoszą poziom potasu we krwi, dlatego pacjenci przyjmujący te leki muszą uważać na wszystkie produkty spożywcze zawierające potas, w tym również truskawki.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka