Poznaj zdrowotne właściwości soczewicy
Soczewica wraca do łask. Ta zapomniana przez pewien czas roślina, określana niegdyś mianem „kawioru biednych”, wreszcie zdobywa w pełni zasłużone laury, stając się coraz bardziej popularnym dodatkiem do najróżniejszych zup, sałatek, past i zapiekanek.
Nic dziwnego. Jej nasiona są niezwykle sycące, a wysoka zawartość substancji odżywczych czyni z niej jedno z najzdrowszych warzyw strączkowych na świecie. Kto szczególnie powinien uwzględnić ją w swoim codziennym jadłospisie?
Dla sercowców
Jedzenie soczewicy warto zalecić osobom zmagającym się z problemami z układem krążenia. Wysoka zawartość potasu wspomoże leczenie nadciśnienia tętniczego, duża ilość błonnika obniży poziom złego cholesterolu LDL, a tym samym pozwoli utrzymać zdrowy poziom ciśnienia krwi. Cenny jest również magnez, dzięki któremu krew oraz transportowany przez nią tlen i składniki odżywcze sprawniej krążą w organizmie.
Obecny w soczewicy kwas foliowy zmniejsza ilość produkowanej homocysteiny, której nadmiar może doprowadzić do uszkodzenia ścian tętnic. Regularne spożywanie tego warzywa redukuje zatem ryzyko wystąpienia miażdżycy, zawału oraz udaru mózgu.
Zamiast mięsa
Jednym z najcenniejszych składników niepozornych ziarenek jest wysoko przyswajalne białko, które z powodzeniem może zastąpić to pochodzenia zwierzęcego. Sto gramów ugotowanej soczewicy dostarcza ponad 9 gramów tego składnika. Warto zaznaczyć, że stopień jego absorpcji jest jedynie o 11 proc. niższy niż ma to miejsce w przypadku białka zwierzęcego i wynosi aż 85 proc.
Po soczewicę z czystym sumieniem mogą sięgać zatem wegetarianie, a także wszyscy ci, którzy z przyczyn zdrowotnych musieli wyeliminować lub ograniczyć spożycie mięsa obfitującego w nasycone kwasy tłuszczowe.
Wsparcie odchudzania
Kanadyjscy naukowcy dowiedli, że zastąpienie przynajmniej jednego posiłku dziennie daniem przygotowanym z soczewicy zwiększa uczucie sytości aż o 30 proc. A wszystko za sprawą wspomnianego już błonnika, który skutecznie zmniejsza łaknienie i zaspokaja głód na wiele godzin. Chroniąc przed napadami wilczego głodu, zapobiega skokom poziomu cukru we krwi, a co za ta tym idzie – cukrzycy.
Usprawnia ponadto działanie układu pokarmowego, przyspieszając procesy trawienne, co z kolei sprzyja procesowi redukcji masy ciała. Dodatkową zachętę powinna stanowić niska kaloryczność warzywa (116 kcal w 100 g) oraz niewielka zawartość tłuszczu.
Dla ciężarnych
Soczewica zasługuje na docenienie także ze względu na obecność w swoim składzie żelaza i kwasu foliowego. Niedobór tych pierwiastków wiąże się ze zmniejszeniem produkcji czerwonych krwinek i spadkiem poziomu hemoglobiny, co może skutkować anemią, na którą w dużym stopniu narażone są ciężarne i kobiety karmiące piersią.
Sto gramów warzywa niemal w połowie zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę B9, dlatego powinno się ono znaleźć zarówno w diecie kobiet spodziewających się dziecka, jak i tych, które dopiero planują powiększenie rodziny.