Kiszenie potraw

Kiszenie potraw to stara metoda konserwacji żywności, którą znały jeszcze nasze babcie. Dawniej kiszono kapustę na zimę w specjalnych beczkach, w których zachodził proces fermentacji. Najlepszym sposobem na dobrze ukwaszoną kapustę było deptanie jej w specjalnym pojemniku. Im kiszona kapusta była bardziej ugnieciona, tym miała lepszy smak i zapach. Obecnie, możesz kupić kiszonki warzywne w każdym sklepie. Są zdrowe i zawierają witaminy i minerały, które odgrywają ważną rolę we wzmacnianiu odporności.

Kiszenie potrawKiszenie potraw
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa Daniel Panev / <a href="https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/">CC BY-SA 2.0</a>

Zasady kiszenia potraw

Kiszenie to proces fermentacji mlekowej, zachodzącej pod wpływem specjalnych bakterii rozkładających cukry na kwas mlekowy, hamujących m.in. procesy gnicia (przez zachowanie rozwoju bakterii gnilnych nieodpornych na zakwaszenie środowiska do pH poniżej 5). Prawidłowy proces kwaszenia zależy od zawartości w surowcu cukrów i wody oraz utrzymania temp. 15-20 stopni Celsjusza w początkowych 2-3 dniach fermentacji. Oprócz kwasu mlekowego, powstaje niewielka ilość alkoholu i kwasu octowego, wpływającego na podniesienie smaku i zapachu produktów kiszenia.

Do kiszenia najbardziej nadają się oczywiście ogórki i kapusta (biała, czerwona, włoska), choć można z powodzeniem kisić także fasolę szparagową, pomidory, cukinię i buraczki. Wybrane warzywa muszą być dobrej jakości, umyte i posolone (przyspiesza to proces powstawania bakterii mlekowych). Proces kiszenia warzyw będzie przebiegał prawidłowo, jeżeli w najwyższym stopniu usuniemy z warzyw tlen i zadbamy o właściwą temperaturę. Niektóre warzywa, jak np. dynię, cukinię, przed kwaszeniem należy pokroić w kostkę.

Jak kisić potrawy?

Kiszenie nie może obejść się bez odpowiednich przypraw. Najbardziej istotna jest oczywiście sól, która przyspiesza fermentację mlekową. Oprócz tego, warto dodać przyprawy aromatyczne, m.in.: koper, kminek, czosnek, chrzan, cząber, estragon, gorczycę. Ich rola sprowadza się do polepszenia smaku i aromatu kiszonki. Przyprawy do kiszenia warzyw hamują rozwój pleśni i drożdży, a także chronią kiszonki przed gniciem.

Kapustę kiszoną cechuje długa trwałość i silny, kwaśny smak. Pojawia się w kuchni wielu narodów Europy, w szczególności w Polsce. Tradycyjną kapustę kiszoną kisi się w kamionkowych naczyniach lub drewnianych beczkach. Na każdą posiekaną warstwę sypie się sól, a następnie ubija się, aż do pojawienia się soku. Po zapełnieniu całego pojemnika, całość przykrywa się mokrą tkaniną i przykłada ciężkimi kamieniami. Ważne jest, aby gazy fermentacyjne mogły się swobodnie wydostawać, dlatego też pojemnik nie może być całkowicie szczelny. Na skalę przemysłową kiszona kapusta kwaszona jest w specjalnych beczkach plastikowych.

Kiszonki są podstawą dietetycznego pożywienia, ponieważ przyspieszają przemianę materii i zawierają niewiele kalorii. Ponadto są bogate w witaminy C i E, sole mineralne oraz organiczne związki siarki. Kiszone warzywa, m.in. przetwory z ogórków, warto jeść w okresie jesienno-zimowym, ponieważ wzmacniają odporność. Można spożywać je na surowo lub jako sałatkę do obiadu. Coraz większą popularność zyskują również soki z kwaszonek, które możesz pić przez cały rok.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka