Kobalt - charakterystyka, występowanie, zastosowanie w przemyśle, niedobór, nadmiar

Kobalt jest pierwiastkiem chemicznym, należącym do grupy żelazowców. Mimo że ludzki organizm wykazuje znikome zapotrzebowanie dzienne na kobalt, to pełni on bardzo ważną funkcję w jego prawidłowym funkcjonowaniu.

Zapotrzebowanie ludzkiego organizmu na kobalt jest minimalne (0,05 ppm)Zapotrzebowanie ludzkiego organizmu na kobalt jest minimalne (0,05 ppm)
Źródło zdjęć: © 123rf.com

Charakterystyka kobaltu

Kobalt - z łaciny cobaltum - został odkryty w 1735 roku przez szwedzkiego chemika Georga Brandta. Swoją nazwę zawdzięcza koboldowi – czyniącemu złośliwości krasnalowi, który często był posądzany o podrzucanie w miejsce cennego żelaza, uznawanego w XVIII wieku za bezwartościowego, kobaltu.

Występowanie kobaltu

W skorupie ziemskiej kobalt występuje zwykle przy złożach siarki, w formie 2 minerałów: kobaltynu i smaltynu. Kobalt jest wydobywany głównie w Afryce, gdzie znajdują się najbogatsze złoża tego minerału.

Inne kraje, w których prowadzi się wydobycie kobaltu, to m.in.: Kanada, Brazylia, Australia.

Policja znalazła cały skradziony kobalt

Zastosowanie pierwiastka w przemyśle

W przemyśle kobalt stosowany jest m.in. przy produkcji akumulatorów, elektroniki czy jako barwnik, np. przy produkcji farb czy zdobieniu wyrobów ceramicznych. W medycynie stosowany jest do sterylizacji sprzętu i odpadów medycznych oraz przy radioterapii.

Stosuje się go również w procesach utrwalania żywności. Kobalt wykazuje spontaniczne namagnesowanie, tak zwany ferromagnetyzm, co czyni go doskonałym dodatkiem w produkcji stopów magnetycznych.

Zapotrzebowanie ludzkiego organizmu na kobalt

Zapotrzebowanie ludzkiego organizmu na kobalt jest minimalne (0,05 ppm), jego niedobór prowadzi jednak do poważnych zaburzeń procesu krzepnięcia krwi.

Jako mikroelement kobalt wchodzi w skład witaminy B12 – kobalaminy. Wit. B12 – złożony związek chemiczny, gdzie kobalt jest atomem centralnym, pełni znaczącą role w procesie regulacji powstawania czerwonych ciałek krwi.

Jest również istotna dla reakcji biorących udział w przemianie węglowodanów, tłuszczów czy białek oraz w szeregu innych procesów.

Kobalamina chroni przed osteoporozą, wpływa korzystnie także na działanie układu nerwowego – bierze udział w powstawaniu otoczki mielinowej, która ma za zadanie chronić nasze komórki nerwowe.

To między innymi dzięki witaminie B12 łatwiej się uczymy i skupiamy uwagę, mamy lepszy nastrój. Kobalt w wit. B12 pobudza także apetyt, wpływa korzystnie na układ kostny czy zmniejsza we krwi poziom substancji tłuszczowych, tak zwanych lipidów.

Niedobór kobaltu

Kobalt to powszechny pierwiastek występujący w wielu produktach spożywczych pochodzenia zwierzęcego. Niedobór kobaltu i kobalaminy dotyka najczęściej osoby będące na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej, chorujące na alkoholizm, bulimię czy anoreksję.

Zobacz także:

Przyczyną niedostatecznej ilość kobaltu i witaminy B12 w organizmie mogą być też schorzenie genetyczne bądź upośledzenie funkcji układu pokarmowego.

Niedobór kobaltu objawia się drażliwością, zaburzeniami depresyjnymi lub lękowymi, długotrwałym zmęczeniem, spadkiem wagi, problemami z widzeniem czy huśtawkami nastroju.

Podwyższona ilość kobaltu

Podwyższona ilość kobaltu w organizmie jest szkodliwa dla zdrowia. Upośledza pracę tarczycy i powoduje nadprodukcję czerwonych ciałek krwi.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka