Witaminy obniżają ryzyko wystąpienia raka. Co należy włączyć do diety oraz jakich nowotworów można uniknąć?

Specjaliści twierdzą, że blisko 30 proc. zgonów spowodowanych nowotworami złośliwymi, można było uniknąć poprzez zmiany w stylu życia. Ograniczenie czynników takich jak palenie papierosów, nadużywanie alkoholu, brak ruchu, czy też złe nawyki żywieniowe, może przyczynić się do uniknięcia wielu poważnych dolegliwości, które z kolei sprzyjają rozwojowi chorób nowotworowych.

Włączenie do naszej diety warzyw i owoców, które są zasobne w witaminy dodatkowo ograniczy ryzyko wystąpienia choroby. Bardzo ważną kwestią jest dostarczanie organizmowi naturalnych produktów, które są najlepszym źródłem witamin.

Oto kilka witamin, które pomogą obniżyć ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.

Na kolejnej stronie zobaczysz WIDEO, które dotyczy właściwości pomidorów i ich wpływu na organizm człowieka

Zobacz także: Badania nie pozostawiają złudzeń. Zaburzenia potencji jednym z pierwszych objawów poważnej choroby

Komórka nowotworowa oraz produkty zasobne w witaminy, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka Komórka nowotworowa oraz produkty zasobne w witaminy, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka
Źródło zdjęć: © (123rf) Komórka nowotworowa oraz produkty zasobne w witaminy, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka

/ 5Karotenoidy

Karotenoidy mają silne właściwości antyoksydacyjne. Chodzi o beta karoten, zeaksantynę, likopen oraz luteinę. Ich skuteczność w ograniczeniu ryzyka wystąpienia nowotworu polega na pobudzaniu do działania naszego układu immunologicznego, przechwycaniu wolnych rodników, a także zahamowaniu namnażania się komórek nowotworowych.

Naukowo potwierdzono także, że karotenoidy skutecznie hamują rozwój nowotworów indukowanych chemicznie. Mogą chronić komórki przed działaniem promieni UV.

Ich działanie ma wpływ głównie na nowotwory krtani, przełyku, pęcherza moczowego oraz jamy ustnej. Większe spożycie likopenu spowoduje mniejsze ryzyko wystąpienia nowotworu w przewodzie pokarmowym, a także raka prostaty. Duże ilości likopenu można znaleźć w pomidorach oraz w przetworach z pomidorów. Jeśli chodzi o owoce, likopen występuje w grejpfrutach, melonach oraz brzoskwiniach.

/ 5Witamina C

Cytryna, miód oraz imbir to produkty żywnościowe zasobne w witaminę C
Cytryna, miód oraz imbir to produkty żywnościowe zasobne w witaminę C © (123rf) Cytryna, miód oraz imbir to produkty żywnościowe zasobne w witaminę C

Witamina C posiada właściwości przeciwutleniające. Bardzo dobrze radzi sobie z wolnymi rodnikami, które niszczą w komórkach materiał genetyczny i prowadzą do powstania zmian nowotworowych. Dodatkowo powstrzymuje proces powstania nitrozoamin, czyli substancji o charakterze rakotwórczym, które występują w żywności konserwowanej, wodzie oraz niektórych warzywach.

Jej właściwości ochronne dotyczą głównie zmian nowotworowych gardła, przełyku, płuc, żołądka i jelita grubego. Witamina C wpływa również pozytywnie na obniżenie ryzyka zachorowania na raka piersi, pęcherza moczowego, a także trzustki.

Na kolejnej stronie zobaczysz WIDEO, z którego dowiesz się, jak często należy jeść ryby i dlaczego warto

/ 5Kwas foliowy i witamina B12

Dieta bogata w foliany zmniejsza ryzyko wystąpienia gruczolaków - nowotworów w jelicie grubym.

Spore znaczenie ma także odpowiednia ilość przyjmowanej witaminy B12. Jej niedobór powoduje, że organizm wykorzystuje kwas foliowy do syntezy tyminy i metioniny. Prowadzi to do uszkodzenia DNA, a to z kolei jest prosta droga do pojawienia się zmian nowotworowych.

/ 5Witamina E

Jajka, oliwki, pestki dyni oraz olej roślinny, to produkty zasobne w witaminę E
Jajka, oliwki, pestki dyni oraz olej roślinny, to produkty zasobne w witaminę E © (123rf) Jajka, oliwki, pestki dyni oraz olej roślinny, to produkty zasobne w witaminę E

Aby przyjmowana ilość witaminy E była na odpowiednim poziomie, należy wzbogacić dietę o ziarna zbóż, zielone warzywa liściaste, używać oleju roślinnego, a także spożywać nasiona słonecznika. Witamina E ma duże możliwości przeciwutleniające, które pomagają w zwalczaniu wolnych rodników.

Witamina E w połączeniu z witaminą C wpływa hamująco na powstawanie nitrozoamin, których występowanie prowadzi do zmian nowotworowych. Dzięki temu, ryzyko pojawienia się nowotworu w żołądku jest w dużym stopniu ograniczone. Dodatkowo, witamina E powoduje mniejsze ryzyko zachorowania na raka prostaty.

Zobacz także: 14-latka podczas kąpieli została porażona prądem. Rodzina ostrzega przed używaniem telefonu w łazience!

/ 5Witamina D

Jajka, ser, śmietana, a także ryby, są zasobne w witaminę D
Jajka, ser, śmietana, a także ryby, są zasobne w witaminę D © (123rf) Jajka, ser, śmietana, a także ryby, są zasobne w witaminę D

Ograniczone wystawianie organizmu na działanie promieni słonecznych, połączone z odpowiednią dietą, również wpływa na obniżenie ryzyka pojawienia się zmian nowotworowych.

Witamina D wpływa pozytywnie na nasz układ immunologiczny. Jej spożywanie ogranicza ryzyko zachorowania na nowotwory jelita grubego, płuc, raka skóry, krwi oraz prostaty.

Zobacz także: Rodzinne wakacje w Grecji — oferty last minute

Źródła

  1. 100club.pl
Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka