Koktajl, który wymiata złogi z jelit. Obniża cholesterol, trzyma cukier w ryzach
Z powodzeniem kupisz w sklepie, ale możesz też wyhodować ją samodzielnie w swoim ogródku lub na kuchennym parapecie. To bezcenne naturalne lekarstwo dla jelit i wzmocnienie dla odporności. Koktajl z dodatkiem rzeżuchy warto pić każdego dnia.
1. Jak przygotować koktajl z rzeżuchy?
Składniki:
- garść rzeżuchy,
- 1 ogórek,
- 1 jabłko,
- 400 ml naturalnego jogurtu,
- szklanka liści szpinaku.
Na początek jabłko i obranego wcześniej ogórka należy pokroić na mniejsze kawałki. Następnie wszystkie składniki zawarte w przepisie miksujemy w kielichu blendera, aż do uzyskanie jednolitej konsystencji. Tak przygotowany koktajl możemy wypić od razu lub przed spożyciem wstawić na chwilę do lodówki.
2. Jakie właściwości ma koktajl z rzeżuchy?
Mikstura przygotowana na bazie rzeżuchy i innych cennych składników jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego cennych witamin i związków mineralnych.
Dzięki temu podnosi odporność na infekcje, przyspiesza perystaltykę jelit, wspomaga mikroflorę jelitową, pomaga usunąć z układu pokarmowego zalegające złogi pokarmowe i łagodzi zaparcia.
Obecne w nim przeciwutleniacze zmniejszają ryzyko rozwoju raka, opóźniają proces starzenia się organizmu i niszczą wolne rodniki wywołujące stres oksydacyjny.
Prozdrowotny koktajl powinny włączyć do swojego codziennego menu pacjenci z anemią i osoby borykające się z nadwagą i otyłością, które chcą pozbyć się nadprogramowych kilogramów.
Warto wspomnieć, że napój z rzeżuchy pomaga również wyregulować poziom cukru we krwi i obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL we krwi. Nie od dzisiaj wiadomo, że zaburzona gospodarka lipidowa sprzyja rozwojowi miażdżycy. Może też zwiększać ryzyko udaru mózgu i niebezpiecznych incydentów kardiologicznych.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl