Koktajl wiśniowy z burbonem
Smak tego koktajlu na pewno będzie dla każdego niezapomniany ze względu na połączenie wiśni i burbona. Owoce połączone z alkoholem świetnie smakują, poza tym wydobywa się z nich nowy, może ciekawszy smak.
Składniki:
- 1,5 szklanki cukru,
- 4 borówki amerykańskie,
- 1 laska wanilii,
- 4 szklanki świeżych wiśni, bez pestek,
- 2 szklanki burbona.
Przygotowanie:
Wymieszaj cukier, wodę, borówki i wanilię w garnku i doprowadź roztwór do wrzenia. Dodaj wiśnie i gotuj przez 5 minut. Zestaw garnek z ognia do ostygnięcia na 5-10 minut. Po tym czasie wlej burbon. Wymieszaj dokładnie składniki i porozlewaj napój do mniejszych naczyń, najlepiej przygotowanych słoików. Przykryj naczynia i schowaj do lodówki na kilka godzin, aby dobrze się schłodziły. Po wyjęciu usuń nalot, który się stworzył, wymieszaj, dodaj lodu i ciesz się smakiem!
Komentarz:
Dzięki schłodzeniu koktajlu w lodówce przed podaniem, aromat owoców i alkoholu wzajemnie się przenika i powstaje jednolity smak i zapach. Dla tych, którzy nie lubią whisky, ten wiśniowy koktajl jest idealnym rozwiązaniem. Warto spróbować!
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.