Król kiszonek. Wymiata złogi z jelit i chroni mózg przed uszkodzeniem

W naszym kraju jest najchętniej spożywany w wersji pieczonej lub gotowanej jako dodatek do dania głównego. Warto jednak zmienić swoje dotychczasowe przyzwyczajenia kulinarne i wypróbować kiszonego kalafiora. Ta nietypowa kiszonka zaskakuje nie tylko swoimi walorami smakowymi, ale również szerokim spektrum prozdrowotnych właściwości. Koniecznie włącz go do codziennego menu.

Kiszony kalafior chroni jelita i mózgKiszony kalafior chroni jelita i mózg
Źródło zdjęć: © Getty Images
Kamil S. Sikora

Co kryje w sobie kiszony kalafior?

W składzie kiszonego kalafiora znajdziemy m.in.: witaminę A, C, E i K, witaminy z grupy B, błonnik pokarmowy oraz takie składniki mineralne jak żelazo, magnez, jod, cynk, mangan i potas.

Dzięki zawartości cennych elementów kiszony kalafior wpływa korzystnie na pracę układu nerwowego, chroni mózg przed mikrouszkodzeniami oraz poprawia pamięć i koncentrację. Zawartość włókna pokarmowego sprawia, że kiszony kalafior skutecznie oczyszcza organizm ze złogów pokarmowych, obniża ryzyko rozwoju stanów zapalnych w jelitach oraz stymuluje wydzielanie soków trawiennych.

Ten naturalny probiotyk usprawnia proces trawienny i hamuje objawy biegunki spowodowane stosowaniem antybiotyków. Kiszony kalafior ma niski indeks glikemiczny i nie powoduje nagłych wahań cukru w krwiobiegu. Dlatego śmiało mogą po niego sięgać osoby chore na cukrzycę.

Król kiszonek chroni przed rakiem

Ta niezwykła kiszonka ma w sobie także sulforafan, który wykazuje silne właściwości przeciwutleniające. Podobnie jak inne antyoksydanty, substancja ta chroni nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, opóźnia proces starzenia i zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory. Żeby wzbogacić smak i zwiększyć dobroczynne działanie kiszonego kalafiora, warto dodać do niego kurkumę.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka