Kto powinien sięgać po pestki słonecznika?
Słonecznik jest rośliną z rodziny astrowatych kwitnącą od lipca do października. Ma sztywne łodygi i lepkie liście. Do Europy przywieźli go Hiszpanie, natomiast Rosjanie rozpoczęli jego produkcję na szeroką skalę.
Źródłem witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania wszystkich narządów są pestki słonecznika. Już jedna garść dziennie może zmniejszyć ryzyko wystąpienia zmian miażdżycowych czy pomóc w leczeniu anemii. Sprawdźmy, kto szczególnie powinien sięgać po pestki słonecznika.
Ochrona przed chorobami serca
W składzie słonecznika znajdziemy fitosterole – substancje produkowane w roślinach odpowiedzialne za ochronę serca. W 100 g pestek jest aż 322 mg. Obniżają one poziom złego cholesterolu, tym samym zmniejszając ryzyko wystąpienia miażdżycy.
Warto jednak wiedzieć, że fitosterole działają tylko w odpowiedniej dawce. Maksymalnie możemy spożywać ok. 3 g dziennie.
Pozytywny wpływ na płodność
Słonecznik zawiera witaminę E – silny przeciwutleniacz, który hamuje rozwój wolnych rodników. Spowalnia w ten sposób procesy starzenia się skóry. „Witamina płodności” ma także pozytywny wpływ na jakość plemników, co może być pomocne podczas starania się o potomstwo.
Niezbędna jest również do prawidłowego rozwoju płodu. Zmniejsza skutki uboczne menopauzy, np. uderzenia gorąca. Witamina E wykazuje właściwości przeciwzapalne: zmniejsza objawy astmy czy zapalenia kości. Leczy też reumatoidalne zapalenie stawów. U osób spożywających produkty o dużej zawartości witaminy E rzadziej występują także choroby układu krwionośnego.
W pestkach znajdują się też witaminy A, C i te z grupy B oraz tiamina, ryboflawina i niacyna. W składzie znajduje się także białko roślinne oraz błonnik.
Walka z rakiem
Fitosterole zawarte w pestkach chronią również przed nowotworem prostaty. Ryzyko wystąpienia raka zmniejsza także kwas linolowy obecny w ziarnach. Najbardziej przeciwdziała on rakowi sutka, jelita grubego czy płuc.
W pestkach znajduje się także selen – pierwiastek zmniejszający ryzyko raka wątroby. Bierze on udział w procesach syntezy DNA, dzięki czemu regeneruje komórki i oczyszcza je z toksyn.
Należy jednak uważać na ilość spożywanych ziaren. Są one wysokokaloryczne - 100 g ma 584 kcal, w tym 51 g tłuszczu i 20 g węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym.
Niwelowanie stresu
W ziarnach słonecznika znajduje się magnez, czyli pierwiastek niwelujący stres. Rozjaśnia on umysł oraz poprawia koncentrację, dzięki czemu pestki polecane są osobom uczącym się. Magnez pomaga także w leczeniu bólu głowy oraz zmniejsza częstotliwość występowania skurczy mięśni.
Słonecznik to skarbnica wapnia potrzebnego do prawidłowej budowy kości i zębów. W związku z tym warto podawać go dzieciom jako przekąskę pomiędzy posiłkami.
Walka z anemią
W słoneczniku znajduje się także żelazo – pierwiastek odpowiedzialny za dotlenianie tkanek oraz stabilizowanie poziomu ciśnienia tętniczego. To także źródło potasu, który pomaga w regulacji gospodarki wodno-elektrolitowej.
W skład pestek wchodzą także inne składniki mineralne: cynk, miedź i mangan.
Ziarna jedzone regularnie, dzięki zawartości wielu witamin i minerałów, usuną zmęczenie i dodadzą siły. Sprawdzą się także idealnie, gdy mamy ochotę na coś niezdrowego. Już jedna garść zahamuje głód.