Które pieczarki są zdrowsze: białe czy brązowe? (WIDEO)

Pieczarki brązowe są źródłem witaminy DPieczarki brązowe są źródłem witaminy D
Źródło zdjęć: © (123rf) Pieczarki brązowe są źródłem witaminy D
Ewa Rycerz

Pieczarki to jedne z najpopularniejszych grzybów w Polsce. W przeciwieństwie do grzybów leśnych, takich jak borowik czy podgrzybek, pieczarki możemy jeść przez cały rok. Hodowle są czynne przez cały czas. A jaki wpływ mają pieczarki na nasze zdrowie?

Najpopularniejszą odmianą tych grzybów jest pieczarka biała - to ją najczęściej spotykamy w sklepach. W ostatnim czasie coraz częściej można natrafić również na pieczarkę brązową. Która z nich jest zdrowsza? W jaki sposób je stosować?

Okazuje się, że zarówno pieczarka biała, jak i brązowa, mają właściwości zdrowotne, jednak wpływają pozytywnie na nasz organizm winny sposób. Pieczarka biała przyspiesza dojrzewanie komórek w szpiku kostnym, które z kolei wspierają odporność na infekcję. Jest źródłem beta-glukanów, czyli błonnika, który ma zdolność obniżania poziomu złego cholesterolu.

Które pieczarki są zdrowsze: białe czy brązowe?

To jednak nie wszystko. Pieczarki białe skutecznie normują również poziom cukru we krwi i wspierają pracę jelit. Zawierają działającą przeciwnowotworową lektynę oraz witaminy z grupy B.

Z kolei pieczarki brązowe mają więcej witaminy D oraz witaminy B2 niż pieczarki białe. Są one polecane również osobom narażonym na stres, ponieważ zawierają ryboflawinę, która pomaga walczyć ze stresem.

Który rodzaj pieczarek wybrać? Najlepiej jest stosować oba. Dzięki temu urozmaicisz swoją dietę i pozytywnie wpłyniesz na swoje zdrowie. A jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat zdrowotnych właściwości brązowych i białych pieczarek, zapraszamy do obejrzenia załączonego materiału wideo.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka