Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Kuchnia irlandzka

Kuchnia irlandzka
Kuchnia irlandzka

Kuchnia irlandzka to tradycje kulinarne, na które ogromny wpływ miały klimat i położenie geograficzne Irlandii. Ważnymi elementami kuchni Irlandii są ryby, owoce morza, nabiał, mięso oraz warzywa, zwłaszcza ziemniaki, które zostały sprowadzone w drugiej połowie XVI wieku z „Nowego Świata”. Obecnie ziemniaki stanowią podstawę niemal każdego irlandzkiego dania. Niektóre produkty i potrawy irlandzkie znane są na całym świecie, lecz kuchnia ta nie jest aż tak popularna, jak na przykład kuchnia włoska czy francuska.

1. Co jada się w Irlandii?

Dania irlandzkie są komponowane głównie z roślin oraz mięsa zwierząt hodowanych w Irlandii. Wiele potraw to dania zawierające ryby i owoce morza. Wśród tradycyjnych potraw południowej Irlandii możemy zauważyć akcenty kuchni francuskiej, które efektywnie komponują się z tradycyjnymi, lokalnymi daniami.

Tradycyjne potrawy irlandzkie zawierają zazwyczaj takie składniki, jak:

  • jagnięcina;
  • ostrygi;
  • sery;
  • ziemniaki;
  • skorupiaki;
  • łosoś;
  • dorsz;
  • ale;
  • cydr;
  • piwo irlandzkie.
Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Irlandia jest szczególnie znana ze swego irlandzkiego śniadania, na które składają się plastry grillowanego bekonu, jajka sadzone, smażone kiełbaski, kaszanka, smażone pomidory i ziemniaki.

2. Tradycyjne dania irlandzkie

Do tradycyjnych potraw irlandzkich możemy zaliczyć:

  • przystawki – ser cheddar, piwo, smażone krążki cebulowe;
  • zupy – zupa z brokułu i pasternaku z mlekiem i śmietaną, zupa marchewkowa z kardamonem, kurczakiem i soczewicą, zupa z pora z warzywami, zupa pokrzywowa z owsem, zupa z szynką i groszkiem;
  • potrawy z mięsa – Shepherd's Pie – zapiekanka pasterska (gulasz mięsny zapiekany z purée ziemniaczanym), placek z kurczaka, szynki, pora i śmietany, zapiekany w cieście, County Cork Irish Stew (gulasz, w którego skład wchodzą: jagnięcina, ziemniaki, kapusta, groszek, seler i cebula),
  • potrawy z ryb – pieczony łosoś z cydrem i śmietaną, Dublin Lawyer, czyli homar gotowany w whiskey i śmietanie, Cod Cobbler (filet z dorsza z sosem serowym i babeczkami), Ballymaloe Hot Buttered Lobster (gotowane i pokrojone na kawałki mięso homara wraz z wątrobą i masłem, podawane w jego skorupie).

3. Irlandzki alkohol

Jedzenie w Irlandii zawsze podawane jest z kuflem tradycyjnego piwa - najbardziej popularne to Guinness. Chętnie spożywany jest również cydr, czyli jabłecznik. Na całym świecie popularna jest również irlandzka whisky (po irlandzku whiskey). Irlandzka whiskey wytwarzana jest w procesie destylacji z zacieru z jęczmienia i jego słodu i dojrzewa w drewnianej beczce przez co najmniej trzy lata. Znana na całym świecie jest także kawa po irlandzku, tzw. irish coffee, czyli kawa podana z whiskey, bitą śmietaną, brązowym cukrem i doprawiona łyżeczką wanilii. Do charakterystycznych napojów na bazie whiskey jest Bailey's krem, sporządzony z 1 filiżanki whiskey, puszki kondensowanego mleka, 3 jajek, łyżeczki czekolady i doprawionej łyżeczką wanilii. Całość składników jest dobrze mieszana i podawana po schłodzeniu.

Kuchnia irlandzka nie jest zbyt dobrze znana poza granicami tego kraju. Podobnie jak Anglicy, Irlandczycy lubują się w ciężkostrawnych, smażonych potrawach z mięsa i ziemniaków, które często nie są doceniane przez turystów.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze