Kuchnia irlandzka
Kuchnia irlandzka to tradycje kulinarne, na które ogromny wpływ miały klimat i położenie geograficzne Irlandii. Ważnymi elementami kuchni Irlandii są ryby, owoce morza, nabiał, mięso oraz warzywa, zwłaszcza ziemniaki, które zostały sprowadzone w drugiej połowie XVI wieku z „Nowego Świata”. Obecnie ziemniaki stanowią podstawę niemal każdego irlandzkiego dania. Niektóre produkty i potrawy irlandzkie znane są na całym świecie, lecz kuchnia ta nie jest aż tak popularna, jak na przykład kuchnia włoska czy francuska.
1. Co jada się w Irlandii?
Dania irlandzkie są komponowane głównie z roślin oraz mięsa zwierząt hodowanych w Irlandii. Wiele potraw to dania zawierające ryby i owoce morza. Wśród tradycyjnych potraw południowej Irlandii możemy zauważyć akcenty kuchni francuskiej, które efektywnie komponują się z tradycyjnymi, lokalnymi daniami.
Tradycyjne potrawy irlandzkie zawierają zazwyczaj takie składniki, jak:
- jagnięcina;
- ostrygi;
- sery;
- ziemniaki;
- skorupiaki;
- łosoś;
- dorsz;
- ale;
- cydr;
- piwo irlandzkie.
Irlandia jest szczególnie znana ze swego irlandzkiego śniadania, na które składają się plastry grillowanego bekonu, jajka sadzone, smażone kiełbaski, kaszanka, smażone pomidory i ziemniaki.
2. Tradycyjne dania irlandzkie
Do tradycyjnych potraw irlandzkich możemy zaliczyć:
- przystawki – ser cheddar, piwo, smażone krążki cebulowe;
- zupy – zupa z brokułu i pasternaku z mlekiem i śmietaną, zupa marchewkowa z kardamonem, kurczakiem i soczewicą, zupa z pora z warzywami, zupa pokrzywowa z owsem, zupa z szynką i groszkiem;
- potrawy z mięsa – Shepherd's Pie – zapiekanka pasterska (gulasz mięsny zapiekany z purée ziemniaczanym), placek z kurczaka, szynki, pora i śmietany, zapiekany w cieście, County Cork Irish Stew (gulasz, w którego skład wchodzą: jagnięcina, ziemniaki, kapusta, groszek, seler i cebula),
- potrawy z ryb – pieczony łosoś z cydrem i śmietaną, Dublin Lawyer, czyli homar gotowany w whiskey i śmietanie, Cod Cobbler (filet z dorsza z sosem serowym i babeczkami), Ballymaloe Hot Buttered Lobster (gotowane i pokrojone na kawałki mięso homara wraz z wątrobą i masłem, podawane w jego skorupie).
3. Irlandzki alkohol
Jedzenie w Irlandii zawsze podawane jest z kuflem tradycyjnego piwa - najbardziej popularne to Guinness. Chętnie spożywany jest również cydr, czyli jabłecznik. Na całym świecie popularna jest również irlandzka whisky (po irlandzku whiskey). Irlandzka whiskey wytwarzana jest w procesie destylacji z zacieru z jęczmienia i jego słodu i dojrzewa w drewnianej beczce przez co najmniej trzy lata. Znana na całym świecie jest także kawa po irlandzku, tzw. irish coffee, czyli kawa podana z whiskey, bitą śmietaną, brązowym cukrem i doprawiona łyżeczką wanilii. Do charakterystycznych napojów na bazie whiskey jest Bailey's krem, sporządzony z 1 filiżanki whiskey, puszki kondensowanego mleka, 3 jajek, łyżeczki czekolady i doprawionej łyżeczką wanilii. Całość składników jest dobrze mieszana i podawana po schłodzeniu.
Kuchnia irlandzka nie jest zbyt dobrze znana poza granicami tego kraju. Podobnie jak Anglicy, Irlandczycy lubują się w ciężkostrawnych, smażonych potrawach z mięsa i ziemniaków, które często nie są doceniane przez turystów.