Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Kuchnia irlandzka

Kuchnia irlandzka
Kuchnia irlandzka

Kuchnia irlandzka to tradycje kulinarne, na które ogromny wpływ miały klimat i położenie geograficzne Irlandii. Ważnymi elementami kuchni Irlandii są ryby, owoce morza, nabiał, mięso oraz warzywa, zwłaszcza ziemniaki, które zostały sprowadzone w drugiej połowie XVI wieku z „Nowego Świata”. Obecnie ziemniaki stanowią podstawę niemal każdego irlandzkiego dania. Niektóre produkty i potrawy irlandzkie znane są na całym świecie, lecz kuchnia ta nie jest aż tak popularna, jak na przykład kuchnia włoska czy francuska.

1. Co jada się w Irlandii?

Dania irlandzkie są komponowane głównie z roślin oraz mięsa zwierząt hodowanych w Irlandii. Wiele potraw to dania zawierające ryby i owoce morza. Wśród tradycyjnych potraw południowej Irlandii możemy zauważyć akcenty kuchni francuskiej, które efektywnie komponują się z tradycyjnymi, lokalnymi daniami.

Tradycyjne potrawy irlandzkie zawierają zazwyczaj takie składniki, jak:

  • jagnięcina;
  • ostrygi;
  • sery;
  • ziemniaki;
  • skorupiaki;
  • łosoś;
  • dorsz;
  • ale;
  • cydr;
  • piwo irlandzkie.
Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Irlandia jest szczególnie znana ze swego irlandzkiego śniadania, na które składają się plastry grillowanego bekonu, jajka sadzone, smażone kiełbaski, kaszanka, smażone pomidory i ziemniaki.

2. Tradycyjne dania irlandzkie

Do tradycyjnych potraw irlandzkich możemy zaliczyć:

  • przystawki – ser cheddar, piwo, smażone krążki cebulowe;
  • zupy – zupa z brokułu i pasternaku z mlekiem i śmietaną, zupa marchewkowa z kardamonem, kurczakiem i soczewicą, zupa z pora z warzywami, zupa pokrzywowa z owsem, zupa z szynką i groszkiem;
  • potrawy z mięsa – Shepherd's Pie – zapiekanka pasterska (gulasz mięsny zapiekany z purée ziemniaczanym), placek z kurczaka, szynki, pora i śmietany, zapiekany w cieście, County Cork Irish Stew (gulasz, w którego skład wchodzą: jagnięcina, ziemniaki, kapusta, groszek, seler i cebula),
  • potrawy z ryb – pieczony łosoś z cydrem i śmietaną, Dublin Lawyer, czyli homar gotowany w whiskey i śmietanie, Cod Cobbler (filet z dorsza z sosem serowym i babeczkami), Ballymaloe Hot Buttered Lobster (gotowane i pokrojone na kawałki mięso homara wraz z wątrobą i masłem, podawane w jego skorupie).

3. Irlandzki alkohol

Jedzenie w Irlandii zawsze podawane jest z kuflem tradycyjnego piwa - najbardziej popularne to Guinness. Chętnie spożywany jest również cydr, czyli jabłecznik. Na całym świecie popularna jest również irlandzka whisky (po irlandzku whiskey). Irlandzka whiskey wytwarzana jest w procesie destylacji z zacieru z jęczmienia i jego słodu i dojrzewa w drewnianej beczce przez co najmniej trzy lata. Znana na całym świecie jest także kawa po irlandzku, tzw. irish coffee, czyli kawa podana z whiskey, bitą śmietaną, brązowym cukrem i doprawiona łyżeczką wanilii. Do charakterystycznych napojów na bazie whiskey jest Bailey's krem, sporządzony z 1 filiżanki whiskey, puszki kondensowanego mleka, 3 jajek, łyżeczki czekolady i doprawionej łyżeczką wanilii. Całość składników jest dobrze mieszana i podawana po schłodzeniu.

Kuchnia irlandzka nie jest zbyt dobrze znana poza granicami tego kraju. Podobnie jak Anglicy, Irlandczycy lubują się w ciężkostrawnych, smażonych potrawach z mięsa i ziemniaków, które często nie są doceniane przez turystów.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze