Kuchnia molekularna- charakterystyka, początki, czym się zajmuje, różnice między kuchnią tradycyjną a kuchnią molekularną, restauracje
Kuchnia molekularna została zapoczątkowana w latach osiemdziesiątych, ubiegłego wieku. Za twórców kuchni molekularnej uznaje się węgierskiego fizyka Nicholasa Kurtiego oraz francuskiego chemika Herve Thisa. Kuchnia molekularna polega na kreowaniu, eksperymentowaniu, a także przyrządzaniu dań z wykorzystaniem zjawisk fizycznych oraz chemicznych. Polskie restauracje, które serwują dania kuchni molekularnej to między innymi: Senses, Atelier Amaro, czy Agit Hotel Congress&Spa.
1. Czym jest kuchnia molekularna?
Kuchnia molekularna odbiega od tradycyjnych metod przyrządzania potraw. Osoby specjalizujące się w kuchni molekularnej wykorzystują w swojej pracy zjawiska fizyczne, a także chemiczne. To właśnie dzięki zjawiskom fizycznym czy chemicznym możliwe jest przyrządzenie makaronu w aerozolu, czy podanie kawioru, który smakuje jak owoce cytrusowe. Kuchnia molekularna to nic innego jak połączenie nauk ścisłych z gastronomią. Kuchnia molekularna nawiązuje do molekuł, które nazywane są również cząsteczkami.
Osoby specjalizujące się w kuchni molekularnej wykorzystują do przygotowywania potraw wyłącznie naturalnych produktów (takich, które można znaleźć w przyrodzie). Posiłkują się oni zazwyczaj produktami roślinnymi, wolnymi od zanieczyszczeń.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
2. Początki kuchni molekularnej
Początki kuchni molekularnej sięgają końca lat osiemdziesiątych, a dokładniej 1988 roku. Innowacyjny rodzaj gastronomii powstał z inicjatywy węgierskiego fizyka Nicholasa Kurtiego oraz francuskiego chemika Herve Thisa. Mężczyźni równie mocno fascynowali się nauką, co gotowaniem, dlatego postanowili połączyć swoje siły. Herve This oraz Nicholas Kurti skupili się na badaniu składników wykorzystywanych w gastronomii. Przyglądali się właściwościom chemicznym żywności, a także skupili się na mechanizmach zjawisk, które zachodzą podczas przygotowywania określonych dań.
3. Czym zajmuje się kuchnia molekularna?
Kuchnia molekularna:
- bada mechanizmy zjawisk, które zachodzą podczas przygotowywania oraz konsumowania potraw,
- przygląda się zjawiskom sensorycznym, które towarzyszą konsumowaniu potraw ,
- bada przemiany fizykochemiczne produktów,
- kreuje nowe sposoby przyrządzania posiłków.
4. Czym różni się kuchnia tradycyjna od kuchni molekularnej?
Wiele osób zastanawia się, czym różni się kuchnia tradycyjna od kuchni molekularnej? Odpowiedź na to pytanie jest dosyć prosta. W restauracjach , w których serwowane są dania kuchni molekularnej serwowane jest menu degustacyjne, w skład którego wchodzi około dwudziestu, trzydziestu miniaturowych dań na tzw. jeden kęs. Proces przygotowania niektórych posiłków jest dość pracochłonny (zdarza się, że niektóre dania przygotowywane są nawet kilka dni), z tego względu menu jest odgórnie narzucone przez szefa kuchni.
5. Kuchnia molekularna w Polsce i na świecie
Kuchnia molekularna zdobywa coraz większą popularność, nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Szefowie kuchni podczas przygotowywania nietypowych dań wykorzystują naturalne związki chemiczne, takie jak ciekły azot czy wyciąg z alg morskich. Ten ostatni służy do zagęszczania potraw i pozwala zmienić ich konsystencję.
Oto restauracje, w których serwowane są dania kuchni molekularnej:
- El Bulli Restaurant (Barcelona w Hiszpanii),
- The Fat Duck (Bray w Wielkiej Brytanii),
- Dolce Vita (Bydgoszcz),
- Atelier Amaro (Warszawa),
- Senses (Warszawa),
- Agit Hotel Congress&Spa (Lublin).