Kuchnia rosyjska

Współczesna rosyjska kuchnia jest pełna aromatów, wykwintnych i smakowitych dań. Duży wpływ wywarła na nią kuchnia polska, włoska, francuska oraz niemiecka. Kuchnia Rosji słynie przede wszystkim z kawioru, który jest pozyskiwany z ryby bieługi oraz łososia. Dania rosyjskie to także dziczyzna, cyranki, jarząbki, bekasy, łabędzie, bażanty, cietrzewie, kaczki, kuropatwy, a także sarny i zające, które od wieków goszczą na stołach Rosjan.

Kuchnia rosyjskaKuchnia rosyjska

Charakterystyka kuchni rosyjskiej

Dla wegetarian i nie tylko kuchnia rosyjska oferuje bogaty wybór tzw. pielmieni, czyli po polsku pierogów. Pielmienie mogą być faszerowane różnymi gatunkami mięs, a podaje się je ze śmietaną. Specjalnością są również bliny, czyli placki podobne do naszych racuchów, jednak różni je rodzaj mąki, z której są przyrządzane, a mianowicie z gryczanej. Bliny mogą być podawane na słono lub słodko.

Rosjanie spożywają wszystkie rodzaje warzyw, najczęściej w postaci kiszonej. Wśród nich króluje kapusta i ogórki. Ogórki przyrządzane są niemal na wszystkie sposoby: świeże, kiszone, marynowane, w postaci musu, przecieru, zupy, kremu itp. Inne popularne w tym kraju warzywa, które chętnie są spożywane, to brukiew, rzepa, bakłażany, kalarepa, a także dobrze znane nam ziemniaki. Dużym powodzeniem cieszą się w rosyjskiej kuchni kasze, zwłaszcza kasza gryczana. Jest ona wykorzystywana jako danie samodzielne bądź jako dodatek do zup lub jako farsz – nadzienie do mięs.

Rosyjskie zupy

Najbardziej znaną na świecie rosyjską potrawą jest boeuf strogonow, ale warto również wspomnieć o innych popularnych w Rosji zupach i polewkach. Pierwsza z nich to rossolnik, czyli zupa przypominająca naszą ogórkową. Zaprawiana jest mąką, a gotowana na podrobach z gęsi lub nerkach cielęcych. Tradycyjne rosyjskie danie to również zupa rybna – ucha. Gotuje się ją z różnych rodzajów świeżych ryb. Inną słynną zupą jest pochliopka. Przypomina nieco polską kartoflankę, jednak na rosyjskiej prowincji zupę tę nie tyle się gotuje, co pozwala jej dojrzewać w kominie.

Na uwagę zasługuje również soljanka – zupa przygotowywana na wywarze z mięsa, ryb lub grzybów. Ma ona słono-ostro-kwaśny smak, dodaje się do niej ogórki, pikle, marynowane grzyby, kawałki mięsa lub wędliny bądź smażony z cebulą boczek. Kolejną zupą jest szczi – kapuśniak ze słodkiej lub kiszonej kapusty, podawany z kaszą gryczaną, kulebiakiem lub mięsem. Ważne miejsce w rosyjskiej kuchni zajmuje również barszcz. W kraju tym znane są dziesiątki jego rodzajów, ale za granicą najbardziej popularny jest barszcz czerwony i barszcz ukraiński.

Tradycyjna kuchnia rosyjska to bogate i tłuste dania mięsne, a także wiele dań postnych, na które składają się na różne sposoby przyrządzone warzywa i placki. Nie można również zapomnieć o rosyjskiej wódce, która jest najbardziej znana na całym świecie i jest swego rodzaju etykietą tego kraju za granicą.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka