Kuchnia słowacka

Kuchnia słowacka jest wyjątkowa z uwagi na to, że na jej kształt miały wpływ dwa sąsiednie kraje, a mianowicie Węgry i Austria. Najpopularniejsze w tym kraju są dania mięsne, głównie z wieprzowiny oraz drobiu, które często podawane są z kapustą i ziemniakami. Mimo że ryżu nie uprawia się na Słowacji, jest on powszechnie używany w daniach słowackich, które serwowane są zarówno w domach, jak i restauracjach. Słowackie zupy najczęściej przygotowywane są z fasoli, kukurydzy, soczewicy.

Kuchnia słowackaKuchnia słowacka

Słowackie dania

Typowe słowackie śniadanie składa się z chleba (najczęściej żytniego) z masłem. Jako dodatek do pieczywa podaje się - podobnie jak w Polsce - szynkę, salami, kiełbaski, sery, gotowane lub smażone jaja. Chętnie też spożywane są lekkostrawne dżemy lub odżywcze miody. Pieczywo chętnie jest również konsumowane jako dodatek do zup. Główny posiłek dnia stanowi obiad, który składa się z zupy i dania głównego.

Wieprzowina, wołowina i kurczak to trzy rodzaje najczęściej spożywanych mięs na Słowacji. Mięso dzikich zwierząt, takich jak króliki i dziczyzna, są podawane głównie w słowackich restauracjach.

Tradycyjne dania kuchni słowackiej

Słowackie tradycyjne menu zawiera unikatowe dania, takie jak:

  • bryndzové halušky – drobne kluseczki z ziemniaków przecierane przez sito, podawane z bryndzą (ser z mleka owczego), z roztopioną słoniną i skwarkami,
  • zemiakové placky – placki ziemniaczane smażone w oleju z czosnkiem i mąką,
  • granadír – makaron z ziemniakami,
  • smażony ser – ser smażony w bułce tartej,
  • schnitzel – sznycel,
  • lokse – placek ziemniaczany,
  • ser liptowski – miękki ser wytwarzany z owczego mleka, przypominający bryndzę, nadaje się do smarowania,
  • langosz – placek z mąki pszennej, drożdży, gotowanych tłuczonych ziemniaków i mleka, smażony na głębokim oleju, podawany najczęściej z masłem czosnkowym i śmietaną.

Słodkie posiłki w kuchni słowackiej obejmują w szczególności następujące dania:

  • dolky - mniejsze i grubsze naleśniki,
  • nákyp Ryzovy – słodkie ciasto,
  • zemlovka – biały chleb pieczony z owocami,
  • buchty parene – kluski gotowane na parze z dżemem,
  • rezance Siroke – makarony,
  • sisky – smażone pierogi.

Tradycyjne zupy słowackie, to:

  • kapustnica – zupa z kapustą i wędzoną kiełbasą wieprzową,
  • zupa fasolowa – orzechy i różne warzywa korzeniowe, takie jak marchew i pietruszka,
  • zupa czosnkowa – zwykle gotowana w bulionie z kurczaka,
  • zupa gulaszowa – gotowana przy użyciu wołowiny, papryki, majeranku i ziemniaków,
  • żur – zakwaszana zupa mączna, bywa zabielana mlekiem.

Podczas wizyty na Słowacji warto spróbować:

  • bryndzy – specjalnego rodzaju sera z mleka owczego w tradycyjnej słowackiej kuchni,
  • innych serów (parenica, ostiepok, korbacik),
  • klobasy – kiełbasy z wieprzowiny z solą, czosnkiem (cesnak) i pieprzem,
  • dań z ryb – pstrąga i karpia.

Słowacy do dań lubią spożywać różnego rodzaju piwa. Oprócz nich, na Słowacji popularne są również wina i śliwowica.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka