Zupa z soczewicy - właściwości, zamiennik mięsa, przepis

Jeśli brakuje ci pomysłu na obiad, możesz wypróbować jedną z zup wegańskich, jaką jest zupa z soczewicy. Zupa z soczewicy polecana jest przez wielu dietetyków i lekarzy, ponieważ jest bogata w błonnik pokarmowy, pełnowartościowe białko, witaminę A, magnez, wapń i fosfor.

Zupa z soczewicy - właściwości, zamiennik mięsa, przepisZupa z soczewicy - właściwości, zamiennik mięsa, przepis
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa: Robert Judge/ <a href="https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/">CC BY 2.0</a>

Właściwości zupy z soczewicy

Zupa z soczewicy jest bardzo zdrowa. Choć soczewica ma dość sporo kalorii, osoby na diecie powinny wprowadzić ją do swojej diety, ponieważ soczewica ma dużo błonnika i mało tłuszczu, dzięki czemu daje uczucie sytości na długo. Dzięki soczewicy nie będziemy mieć ochoty na podjadanie.

Soczewica jest bogatym źródłem potasu, co w połączeniu ze stosunkowo niską zawartością sodu sprawia, że soczewica blokuje rozwój nadciśnienia tętniczego. Dzięki zawartości błonnika soczewica zapobiega również rozwojowi miażdżycy i różnych chorób układu krążenia. Soczewica jest również bogatym źródłem żelaza i kwasu foliowego. Dzięki temu soczewica zapobiega anemii.

Soczewica jest również zalecana osobom chorym na cukrzycę ze względu na niski indeks glikemiczny. Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego soczewica jest również zalecana kobietom w ciąży i planującym dziecko. Warto bowiem podkreślić, że 100 g soczewicy zapewnia 45 proc. dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy.

Rozgrzewająca zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy to smaczne i zdrowe danie
Zupa z soczewicy to smaczne i zdrowe danie © 123rf

Jednak soczewica nie jest dobra dla każdego. Z soczewicy powinny zrezygnować osoby mające problemy z układem pokarmowym. Soczewica u wielu osób powoduje bowiem wzdęcia i nasila fermentację w jelitach. Dzieje się tak za sprawą zawartości oligosacharydów w soczewicy. Organizm ludzki nie posiada enzymu, który pozwoliłby na ich całkowity rozkład.

Zamiennik mięsa

Soczewica jest również bardzo cennym źródłem białka. 100 g soczewicy zawiera aż 9,02 g białka. Nie jest to białko pełnowartościowe, ale wystarczy dodać do soczewicy produkty zbożowe lub np. ziemniaki. Warto dodać, że białko soczewicy jest bardzo dobrze przyswajalne aż 85 proc., a w przypadku mięsa białko jest przyswajalne w 96 proc.

Przepis na zupę z soczewicy

Zupa z soczewicy jest bardzo prosta i pożywna. Taką zupę można przygotować w różnych wersjach. Poniżej znajduje się przykładowy przepis na zupę z soczewicy, który możemy dowolnie modyfikować.

Zobacz także:

Składniki na zupę z soczewicy:

  • 30 dag zielonej soczewicy,
  • 3 średniej wielkości marchewki,
  • 2 cebule,
  • ziele angielskie,
  • majeranek,
  • liść laurowy,
  • koncentrat pomidorowy,
  • kostka rosołowa,
  • przyprawy (sól, pieprz).

Sposób przygotowania:

Przed przystąpieniem do gotowania zupy, najpierw musimy dokładnie umyć soczewicę. Następnie wrzucamy soczewice do garnka z 3 litrami wody. Gotujemy soczewicę na wolnym ogniu. Gdy na wierzchu pojawią się tzw. szumowiny, musimy je usunąć za pomocą łyżki cedzakowej. Zupę doprawiamy kostką rosołową i liściem laurowym. Podczas, gdy zielona soczewica będzie się gotować, ucieramy na tarce marchewkę. Cebulę natomiast kroimy w drobną kostkę i podsmażamy ją lekko na rozgrzanej patelni (na niewielkiej ilości oleju).

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

Gdy cebula zeszkli się, wówczas dodajemy do niej startą marchew. Połączone składniki mieszamy i smażymy, aż do zarumienienia, po czym dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy wszystko i smażymy jeszcze przez kilka minut. Następnie przelewamy zawartość patelni do gotującej się soczewicy. Wszystko gotujemy, aż do momentu, gdy warzywa będą miękkie. Zupę doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Zupę z soczewicy podajemy z grzankami bądź chlebem.

Źródła

  1. poradnikzdrowie.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka