Kuchnia śródziemnomorska
Kuchnia śródziemnomorska jest najzdrowszą kuchnią na świecie. Podstawę diety śródziemnomorskiej stanowią ryby, owoce morza, świeże warzywa, owoce. W kuchni śródziemnomorskiej królują aromatyczne zioła oraz oliwa z oliwek. Mimo że w wielu krajach potrawy śródziemnomorskie mają różne oblicze, łączy je niska kaloryczność, korzystny wpływ na układ krążenia, a przede wszystkim lekkość. Kuchnia śródziemnomorska „wypromowała” wiele potraw, które obecnie goszczą na stołach całego świata, jak np. pizza, ślimaki, spaghetti, sałatka grecka. Umiarkowane spożycie czerwonego wina chroni przed rozwojem chorób cywilizacyjnych - nowotworów, miażdżycy.
1. Charakterystyka kuchni śródziemnomorskiej
W obrębie kuchni śródziemnomorskiej można wyróżnić trzy kulinarne regiony: północnoafrykański (w szczególności Maroko), wschodnio-śródziemnomorski (Egipt,Grecja, Izrael, Liban, Syria i Turcja) oraz południowo-europejski (Włochy, Francja, Hiszpania).
O ile na południu Europy kuchnia śródziemnomorska charakteryzuje się użyciem aromatycznych ziół oraz spożyciem wina, na północy Afryki potrawy są wyraziste i pikantne. Sposób przygotowywania oraz spożywania posiłków zależy w dużym stopniu od zwyczajów mieszkańców danego kraju. Wspólnym mianownikiem dla różnych odmian kuchni śródziemnomorskiej jest fakt, że mieszkańcy krajów basenu Morza Śródziemnego słyną z gościnności i zamiłowania do gotowania. W łagodnym klimacie domowe przysmaki mają niezapomniany aromat, co ma związek z obfitością zdrowych i smacznych warzyw wchodzących w skład wielu dań. Mimo iż ilość ryb w Morzu Śródziemnym w ostatnich latach uległa znacznemu zmniejszeniu, owoce morza (mątwa, ośmiornica) nadal pełnią ważną rolę w kuchni śródziemnomorskiej. Są wykorzystywane do przyrządzania zup, gulaszów oraz makaronu. Najczęściej spożywanymi rybami są sola, flądra, grouper oraz anchois, rzadziej miecznik, żabnica, węgorz. Wśród mięs króluje mięso królików, drobiu, kóz oraz owiec. Popularna jest także wieprzowina, ale wołowina jest stosunkowo rzadko spożywana. Od owiec i kóz pozyskiwane jest mleko, z którego produkowane są zdrowe jogurty i sery.
2. Słynne przysmaki kuchni śródziemnomorskiej
Każdy kraj basenu Morza Śródziemnomorskiego jest znany z przynajmniej kilku charakterystycznych dań lub produktów. Najpopularniejsze greckie specjały to: feta, gyros, mousaka, sos tzatziki, moskari i grecka wódka - ouzo. Przysmaki z Włoch to głównie potrawy mączne, takie jak spaghetti, lasagne, pizza oraz włoskie sery (parmezan, gorgonzola, mozarella). Najpopularniejszymi specjałami kuchni francuskiej są: sery (m.in. camembert, brie, roquefort), ślimaki, a także ratatouille, trufle, bretońskie naleśniki, croissanty oraz tarty. Tradycyjne dania kuchni z Hiszpanii to paella, gaspacho (chłodnik na bazie pomidorów), fabada, twarde sery (szczególnie z La Manchy), sangria (wino z dodatkiem pokrojonych owoców i lodu). Kuchnia marokańska wyróżnia się popularnym na całym świecie kuskusem, ale nie jest to jedyne danie godne uwagi. Warto spróbować także hariry (gęstej zupy na bazie pomidorów, do której można dodać warzywa strączkowe), zupy z soczewicy oraz kebabu z jagnięciną.
Kuchnia śródziemnomorska to termin, który obejmuje kuchnie różnych krajów. Z tego powodu jest bardzo zróżnicowana. Oznacza to, że każdy znajdzie w kuchni śródziemnomorskiej coś dla siebie. Warto wprowadzić do swojej diety elementy tej kuchni, z pewnością wyjdzie to każdemu na zdrowie.