Kuskus i bulgur – właściwości zdrowotne kasz
1 z 7Dlaczego warto jeść kasze?
Kasze to bardzo ważny i wartościowy składnik zbilansowanej diety. Pod względem właściwości zdrowotnych i odżywczych przewyższają inne dodatki do dań, jak ziemniaki, makaron czy ryż.
Są lekkostrawne i nie podrażniają żołądka. Z powodzeniem mogą je jeść także dzieci, kobiety w ciąży i osoby starsze. Niektóre z nich polecane są diabetykom (jak np. bulgur), ze względu na zawartość skrobi, która powoli rozkłada się w organizmie na glukozę i łagodnie podnosi poziom insuliny we krwi.
Inne (jak chociażby kuskus) są dla cukrzyków niewskazane. Duże zawartości potasu, który poprawia krążenie, i małe ilości sodu sprawiają, że kasze mogą spożywać nadciśnieniowcy i osoby z chorobami układu krążenia i serca.
Czy wiesz, jakimi właściwości leczniczymi odznaczają się kuskus i bulgur na tle innych kasz?
Zobacz też: Niebanalne rozwiązanie, które wzbogaci każde wnętrze