2 z 7Normy cholesterolu
Kasza kuskus otrzymywana jest z pszenicy durum. Dla muzułmanów jest symbolem bogactwa oraz szczęścia i często gości na ich stołach. My cenimy ją głównie za krótki czas i łatwość przygotowania.
Ziarna oczyszcza się i rozdrabnia, a następnie gotuje na parze, co sprawia, że zakupiony kuskus wystarczy zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Dobrze smakuje dodawana zarówno do dań obiadowych, jak i deserów.
W 100g ugotowanego produktu znajduje się 112 kcal, 72g węglowodanów i zaledwie 1g tłuszczu. To w tej kaszy znajduje się najmniejsza ilość nienasyconych i nasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto, praktycznie nie zawiera cholesterolu. Kuskus odznacza się wśród innych kasz także bogactwem białka (13g), przez co chętnie spożywana jest przez wegetarian.
Sprawdź też: Popularny sport zagraża naszemu zdrowiu. Badania naukowców zaskakują