3 z 7Kuskus dla dzieci i kobiet w ciąży
Warto spożywać ją wraz z produktami bogatymi w witaminę C, co zwiększy przyswajalność żelaza – cennego składnika krwi. Kuskus odznacza się wysoką zawartością wapnia – ważnego budulca naszych kości. Stąd też polecana jest dzieciom – Instytut Matki i Dziecka zaleca jej spożywanie już od 2. roku życia.
Ze względu na zawartość kwasu foliowego, powinna wzbogacać dietę kobiet w ciąży. W kaszy tej znajdują się witaminy z grupy B (głównie B3-niacyny), które usprawniają pracę systemu nerwowego.
Ale uwaga! Po ugotowaniu indeks glikemiczny tej kaszy wzrasta do 65, stąd też cukrzycy powinni spożywać ją w umiarkowanych ilościach. Diabetykom polecany jest za to bulgur – kasza ta obniża poziom cukru we krwi, jej indeks glikemiczny wynosi 46, co nie powoduje gwałtownych skoków cukru we krwi.
Sprawdź też: Kobieta bez miesiączki jest "kobietą luksusową? Dr Tomasz Zając wyjaśnia