5 z 7Wzmacnia serce
Składniki mineralne, które znajdują się w bulgurze: potas, magnez, wapń i sód, wzmacniają pracę układu sercowo-naczyniowego. Potas reguluje ciśnienie krwi, a podczas wzmożonej aktywności wspomaga skurcze serca, co dotlenia organizm.
Podobnie wapń, który wspomaga pompowanie krwi do tkanek. Magnez z kolei to pierwiastek, który rozszerza żyły i tętnice, co chroni serce przed zawałem. Sód wpływa na przewodzenie bodźców pomiędzy komórkami nerwowymi.
Spożywanie bulguru pomoże obniżyć poziom tzw. "złego" cholesterolu. Bulgur zmniejsza ryzyko miażdżycy, dzięki czemu ochroni nasz organizm przed udarem mózgu, zatorem płucnym, zawałem serca i zakrzepicą. Dzięki wysokim zawartościom żelaza i kwasu foliowego, bulgur zapobiega anemii.
Sprawdź też: Masz wzdęcia i bóle brzucha? Przekonaj się, czy to wrzody