Trwa ładowanie...

Kwas Bołotowa z glistnikiem – naturalny lek na wiele dolegliwości

 Kamil S. Sikora
07.02.2022 21:47
Kwas Bołotowa z glistnikiem – naturalny lek na wiele dolegliwości
Kwas Bołotowa z glistnikiem – naturalny lek na wiele dolegliwości (Getty Images)

Znany ukraiński naukowiec Borys Bołotow stworzył przepis na leczniczy napój, dzięki któremu zregenerujesz swój organizm i poradzisz sobie z wieloma dolegliwościami. Koniecznie wypróbuj przepis na kwas Bołotowa na bazie glistnika jaskółczego zioła.

spis treści

1. Leczniczy zakwas Borysa Bołotowa

Dzięki tej miksturze skutecznie oczyścimy nasz przewód pokarmowy, drogi moczowe i układ oddechowego. Poza tym kwas Bołotowa podnosi odporność, regeneruje narządy, odnawia, komórki, odbudowuje florę bakteryjną, usprawnia pracę układu sercowo-naczyniowego, opóźnia proces starzenia się organizmu, wzmacnia skórę i poprawia samopoczucie. Pomaga również w leczeniu kaszlu, kataru, przewlekłych stanów zapalnych zatok, zaparć oraz zapalenia oskrzeli.

2. Przepis na kwas Borysa Bołotowa

Składniki:

  • 3 litry przegotowanej wody o temperaturze,
  • 1 łyżka kwaśnej wiejskiej śmietany,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka suszonego lub świeżego ziela glistnika.
Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Pamiętajmy, że śmietana, której użyjemy, nie może pochodzić ze sklepu i powinna zawierać żywe kultury bakterii. W przeciwnym razie proces fermentacji może nie przebiec prawidłowo.

Najpierw do dużego słoika wrzucamy cukier i śmietanę. Potem wlewamy wodę i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Ziele glistnika wkładamy do woreczka zrobionego z wcześniej wygotowanej gazy. Zawiniątko należy obciążyć i włożyć do pojemnika, dzięki czemu opadnie na dno. Słoik przykrywamy za pomocą złożonej z trzech warstw gazy. Nakładamy na nią gumkę i odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce na 2-3 tygodnie. Co jakiś czas zaglądamy do słoika i zbieramy powstały jasny kożuch. Po upływie odpowiedniej ilości czasu ze słoika odlewamy litr napoju, który będziemy spożywać i wstawiamy go do lodówki. Do mikstury pozostałej w słoju, dolewamy litr wody z 1/3 szklanki cukru. Po 3-4 dniach nasz kwas powinien ponownie ulec fermentacji.

Pierwszy etap kuracji trwa 14 dni. W tym czasie pijemy 100 ml kwasu 3 razy dziennie. Drugi etap przypominający - trwa 30 dni. Podczas tego okresu raz dziennie spożywamy 100 ml napoju. Preparatu nie powinny zażywać osoby cierpiące na ostrą białaczkę i cukrzycę.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze