Kwas octowy – właściwości, zastosowanie, wpływ na zdrowie

Kwas octowy to konserwant występujący pod nazwą E260. Jest nieszkodliwy dla zdrowia. Po zmieszaniu kwasu octowego z wodą otrzymujemy ocet spożywczy.

Po rozrzedzeniu kwas octowy przyjmuje formę octu spożywczegoPo rozrzedzeniu kwas octowy przyjmuje formę octu spożywczego
Źródło zdjęć: © 123RF

Właściwości kwasu octowego

Kwas octowy to substancja żrąca, bezbarwna o charakterystycznym, octowym zapachu. Ma wysoką temperaturę wrzenia i nie jest odporny na zimno. Już w 16 stopniach Celsjusza zamarza, tworząc charakterystyczne sople. To stąd wzięła się zastępcza nazwa kwasu octowego – kwas octowy lodowaty.

Kwas octowy ma właściwości silnie higroskopijne, czyli pochłaniające wilgoć. Otwierając naczynie z kwasem w pomieszczeniu spowodujemy, że powietrze stanie się chłodniejsze i bardziej suche.

Gdzie się stosuje kwas octowy?

Ze względu na swoje właściwości żrące, kwas octowy jest wykonywany przez producentów żywności jako konserwant. Zabija wirusy i grzyby, przedłużając trwałość produktów Ze względu na specyficzny zapach, jest też dodatkiem wielu potraw.

Pij codziennie ocet jabłkowy z miodem

W produkcji spożywczej kwas octowy wykorzystuje się do marynowania warzyw, m. in. ogórków, grzybów i patisonów, a także owoców.

Występując pod nazwą E260, kwas znajdziemy również w składzie serów serwatkowych, marynat, majonezów, chlebie czy produktach dla dzieci.

Rozrzedzony kwas octowy to natomiast nic innego jak ocet spożywczy. Roztwór, który posiada w domu każdy z nas nie tylko dodaje się do przetworów, ale też wykorzystuje w czyszczeniu zabrudzonych powierzchni, oparzeniach, ugryzieniach owadów, zapaleniu ucha czy grzybicy stóp.

W przemyśle kwas octowy znalazł swoje miejsce w produkcji papierosów, barwników do włosów, mydła w płynie, aspiryny, sztucznego jedwabiu czy karmy dla zwierząt.

W USA co roku produkuje się ok. 2 mln ton kwasu octowego rocznie. Z czystego kwasu produkuje się polioctanwinylu, który następnie wykorzystuje się do produkcji farb i klejów.

Wpływ kwasu octowego na zdrowie

Kwas octowy, mimo groźnie brzmiącej nazwy, jest nieszkodliwy dla zdrowia i życia. Konsumowanie E260 w produktach żywnościowych jest bezpieczne. Nie stwierdzono dotychczas skutków ubocznych stosowania kwasu octowego w kuchni i przemyśle.

Mając do czynienia ze 100 proc. kwasem octowym musimy jednak pamiętać, by ostrożnie się z nim obchodzić. Ze względu na właściwości higroskopijne, oblanie kwasem skóry może doprowadzić do niegroźnych poparzeń lub reakcji alergicznych.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka